Updates: vaccins en medicijnen tegen het coronavirus

Eind 2019 brak in de regio Wuhan in China een epidemie met een nieuw coronavirus (SARS-CoV-2) uit. Inmiddels heeft het coronavirus zich verder verspreid en ook in Nederland. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen en effectieve behandelingen te ontwikkelen. Samen met het Europees medicijnagentschap EMA en collega’s wereldwijd, ondersteunt medicijnautoriteit CBG wetenschappers met adviezen bij de ontwikkeling van een nieuw vaccin of medicijn voor de behandeling van de ziekte (COVID-19).

Volg hier de laatste updates over medicijnen tegen het coronavirus en de gevolgen van het coronavirus voor de beschikbaarheid van medicijnen.

COVID-19 small
©Hollandse Hoogte

Coronamedicijn dexamethason effectief bij coronapatiënten in het ziekenhuis

Laatste update: vrijdag 18 september 2020, 15:00 uur

Het medicijn dexamethason heeft een positief effect op ziekenhuispatiënten met COVID-19, die zuurstof toegediend krijgen of beademd worden. Daarom heeft het Europees Medicijnagentschap EMA een positief advies gegeven voor het gebruik van dexamethason voor deze indicatie.

Dat dexamethason effectief is, blijkt uit verschillende onderzoeken. Er overleden minder ziekenhuispatiënten met COVID-19, die zuurstof kregen of aan de beademing lagen wanneer zij met dexamethason werden behandeld. Dexamethason is een geneesmiddel met ontstekingsremmende eigenschappen. Het is al jarenlang goedgekeurd voor de behandeling van een aantal aandoeningen zoals reuma, huidziekten, ernstige allergieën of astma.

Bedrijven die medicijnen met dexamethason op de markt brengen, kunnen deze nieuwe indicatie toe laten voegen aan hun vergunning. Ze kunnen daarvoor het beste contact opnemen met het CBG.

Lees meer in het volledige bericht.

Onderzoek naar mogelijk coronavaccin hervat

Donderdag 17 september 2020, 11:00 uur

Vorige week werd bekend gemaakt dat AstraZeneca en universiteit Oxford de onderzoeken naar het coronavaccin hadden gestaakt. Dit naar aanleiding van ernstige onverklaarbare klachten bij een van de proefpersonen. Volgens het Europees Medicijnagenschap (EMA) zou het gaan om een acute ontsteking in het ruggemerg. Het was nog onduidelijk of de klachten te maken hadden met het coronavaccin. Dit blijkt niet het geval. Daarom wordt het onderzoek naar een coronavaccin weer hervat.

Onderzoek naar mogelijk coronavaccin tijdelijk gestaakt

Donderdag 10 september 2020, 13:00 uur

Gisteren werd bekend dat de onderzoeken naar het ‘Oxfordvaccin’ tegen COVID-19 tijdelijk zijn onderbroken. Dit in verband met ernstige bijwerkingen bij een van de proefpersonen. In het NOS journaal en een bijbehorend artikel vertelt collega Ingrid Schellens, senior beoordelaar en vaccinexpert bij het CBG, wat dit precies betekent voor de voortgang én de veiligheid van het mogelijke coronavaccin. 

“Ondanks de druk om alles zo snel mogelijk te doen, worden alle normale veiligheidsprocedures gevolgd. Er worden geen concessies gedaan in de veiligheid van een coronavaccin.”

– aldus Ingrid Schellens.

EMA ontvangt aanvraag voor markttoelating coronamedicijn Dexamethason Taw

Donderdag 3 september 2020, 12:30 uur

Het Europees Medicijnagentschap EMA heeft een oficiële aanvraag ontvangen voor de goedkeuring van Dexamethason Taw voor de behandeling van volwassen ziekenhuispatiënten met COVID-19. De beoordeling verloopt via een versnelde procedure. Als de beschikbare gegevens aantonen dat de voordelen groter zijn dan de risico’s dan geeft het EMA een positief advies voor dit medicijn.

Medicijnen met dexamethason zijn al tientallen jaren goedgekeurd voor de behandeling van verschillende aandoeningen op basis van hun ontstekingsremmende eigenschappen, waaronder reumatische problemen, huidziekten, ernstige allergieën en astma.

In juli 2020 bleek uit resultaten van de RECOVERY-studie dat er minder sterfgevallen waren bij ziekenhuispatiënten met ernstige complicaties aan de luchtwegen vanwege COVID-19, wanneer zij met dexamethason werden behandeld.

In het advies van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) wordt het gebruik van dexamethason al vermeld.

In het Algemeen Dagblad: 'Alles wat je moet weten over het coronavaccin in elf vragen en antwoorden'

Maandag 17 augustus 2020, 12:00 uur

Over de hele wereld wordt koortsachtig gewerkt aan een vaccin tegen COVID-19. Maar hoe goed beschermt een vaccin ons eigenlijk? Hoe veilig is het? En wanneer kunnen we een vaccin verwachten? In een interview van het Algemeen Dagblad van zaterdag 15 augustus beantwoordt Leonoor Wijnans, senior beoordelaar en vaccinexpert bij het CBG, verschillende vragen over de ontwikkelingen rondom het coronavaccin. 

Interview: Een coronavaccin: waar staan we nu?

Donderdag 13 augustus 2020, 13:00 uur

Een aantal potentiële vaccins tegen het coronavirus laten al de eerste resultaten zien, in de verschillende fasen van onderzoek. Maar wat betekent dit precies? Collega’s Carla Jonker, senior regulatory project leader bij het CBG, en Leonoor Wijnans, senior beoordelaar bij het CBG, en beide vaccinexpert, houden de ontwikkelingen rondom een coronavaccin al lange tijd in de gaten. In dit interview vertellen zij over de verschillende fases van testen, het beoordelen van een mogelijk vaccin en hoe het proces versneld kan worden.

Oudere berichten