Updates: medicijnen tegen coronavirus en beschikbaarheid van andere medicijnen

Eind 2019 brak in de regio Wuhan in China een epidemie met een nieuw coronavirus (SARS-CoV-2) uit. Inmiddels heeft het coronavirus zich verder verspreid en ook in Nederland. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen en effectieve behandelingen te ontwikkelen. Samen met het Europees medicijnagentschap EMA en collega’s wereldwijd, ondersteunt medicijnautoriteit CBG wetenschappers met adviezen bij de ontwikkeling van een nieuw vaccin of medicijn voor de behandeling van de ziekte (COVID-19).

Volg hier de laatste updates over medicijnen tegen het coronavirus en de gevolgen van het coronavirus voor de beschikbaarheid van medicijnen.

COVID-19 small

Remdesivir formeel goedgekeurd door Europese Commissie

Laatste update: vrijdag 3 juli 2020, 15:00 uur

De Europese Commissie gaat akkoord met het voorstel van de Europese medicijnautoriteiten voor de voorwaardelijke goedkeuring en registratie van remdesivir. Dat advies maakte het Europese Medicijnagentschap EMA vorige week donderdag bekend.

Nu de Europese Commissie dat advies heeft overgenomen, mag het medicijn binnen de Europese Unie voorgeschreven worden aan coronapatiënten die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben.

De registratie is voor één jaar en op voorwaarde dat de fabrikant uiterlijk in december aanvullende onderzoeksresultaten en informatie over het productieproces aanlevert.

Column ‘Over medicijnen’ van Collegevoorzitter Ton de Boer: Remdesivir eerste medicijn tegen corona, maar geen wondermiddel

Donderdag 25 juni 2020, 17:00 uur

Prof. dr. Ton de Boer schrijft regelmatig een column ‘Over medicijnen’ in diverse regionale dagbladen. Vandaag schrijft hij over het eerste goedgekeurde medicijn tegen het coronavirus, remdesivir:

“Eindelijk hebben we iets in handen waarvan wél wetenschappelijk bewezen is dat het coronapatiënten in het ziekenhuis helpt in hun strijd tegen dit nieuwe virus. Maar toch wil ik een paar kanttekeningen maken bij dit goede nieuws. Want hoe graag ik het ook anders zou zien, remdesivir is geen wondermiddel.”

> Lees hier de column van prof. dr. Ton de Boer.

Eerste medicijn tegen COVID-19 onder voorwaarden goedgekeurd

Donderdag 25 juni 2020, 14:00 uur

Virusremmer remdesivir is, als eerste medicijn tegen COVID-19, goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteiten. De registratie is voor één jaar en op voorwaarde dat de fabrikant uiterlijk in december aanvullende onderzoeksresultaten en informatie over het productieproces aanlevert. Wanneer de Europese Commissie het advies overneemt, mag het medicijn binnen de Europese Unie voorgeschreven worden aan coronapatiënten die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben. Door behandeling met remdesivir herstellen deze patiënten gemiddeld vier dagen eerder. De Europese Commissie neemt volgende week een besluit over het advies.

Ton de Boer in Nieuwsuur over beoordeling vaccin

zaterdag 13 juni 2020, 22:30 uur

Collegevoorzitter prof. dr. Ton de Boer was vanavond te gast bij Nieuwsuur, waar hij een toelichting gaf op het onderzoekstraject naar een vaccin tegen het coronavirus. Hij legde daar uit dat het normaal gesproken wel zo’n anderhalf jaar duurt voordat een nieuw vaccin door de Europese medicijnautoriteiten is goedgekeurd. De verwachting is dat het nu sneller kan. Maar we zijn er zeker nog niet. Zo is de werkzaamheid van het vaccin nog niet in mensen beoordeeld. Daarnaast mag snelheid nooit ten koste gaan van de veiligheid.

Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur van 13 juni. 

Geen hoger risico op COVID-19 door bepaalde bloeddrukverlagers

Woensdag 10 juni 2020, 11.00 uur

Patiënten die ACE-remmers of ARB’s gebruiken, hebben geen aantoonbaar hoger risico op het krijgen van een COVID-19 infectie of een ernstiger beloop hiervan, dan mensen die deze middelen niet gebruiken. Dat blijkt uit het bericht van het Europees medicijnagentschap EMA. Het EMA beoordeelde 16 recente studies naar het gebruik van deze bloeddrukverlagers bij patiënten met een COVID-19 infectie. Patiënten kunnen deze medicijnen gewoon blijven gebruiken volgens het advies van hun arts.

ACE-remmers (angiotensine converting enzyme-remmers) en ARB’s (angiotensine receptor-blokkers) zijn medicijnen voor de behandeling van hoge bloeddruk, hartfalen en bepaalde nierziekten.

Europese aanvraag voorwaardelijke toelating remdesivir

Maandag 8 juni 2020, 17.00 uur

Het Europees medicijnagentschap EMA heeft een aanvraag voor een voorwaardelijke toelating van het antivirale medicijn remdesivir ontvangen voor de behandeling van COVID-19. Hiermee start officieel de beoordeling van remdesivir. 

Na afronding van de eerste fase van de versnelde procedure (rolling review), gebeurt de beoordeling van de voordelen en bijwerkingen van remdesivir versneld. Afhankelijk van de ingediende gegevens en of er verder nog ondersteunende informatie nodig is, kan er naar verwachting binnen enkele weken advies worden uitgebracht.

Blijkt uit de gegevens van de aanvraag dat de voordelen van remdesivir voldoende opwegen tegen de bijwerkingen bij de behandeling van COVID-19? Dan werkt het EMA in de besluitvorming nauw samen met de Europese Commissie om snel een handelsvergunning te kunnen verlenen. De handelsvergunning van de Europese Commissie geldt in alle EU- en EER-lidstaten.

Column ‘Over medicijnen’ van Collegevoorzitter Ton de Boer: ‘Hooikoorts of corona?’

Woensdag 3 juni 2020, 11:00 uur

Prof. dr. Ton de Boer schrijft iedere eerste woensdag van de maand een column ‘Over medicijnen’ in diverse regionale dagbladen. Vandaag schrijft hij over omgaan met hooikoortsklachten in coronatijd:

“Miljoenen Nederlanders hebben elke lente of zomer last van ‘allergische rinitis’: een ontsteking van de neusslijmvliezen door een allergische reactie op stuifmeel van grassen, bomen of bepaalde kruiden. Hooikoorts dus. Vervelende klachten, die zeker in deze bijzondere tijd verward kunnen worden met coronagerelateerde klachten. Met een opkomende niesbui in de rij van de kassa staan, dat is nooit prettig. Maar nu wordt u er misschien nog extra op aangekeken.”

> Lees hier de column van prof. dr. Ton de Boer.

Oudere berichten