CBG adviseert prikken met AstraZeneca uit voorzorg tijdelijk te pauzeren

Medicijnautoriteit CBG adviseert minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om uit voorzorg te overwegen tijdelijk te pauzeren met het prikken met het coronavaccin van AstraZeneca in Nederland. Het CBG komt met dit advies op basis van nieuwe veiligheidsinformatie uit Europa. Hieruit blijkt dat er nieuwe gevallen zijn van ernstige bloedstollingen én een verlaagd aantal bloedplaatjes bij gevaccineerde volwassenen.

Er zijn nu in totaal zes meldingen uit Denemarken en Noorwegen van ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar, nadat ze gevaccineerd zijn met het vaccin van AstraZeneca. Er is vooralsnog geen oorzakelijk verband aangetoond tussen het vaccin en deze meldingen. Het advies om te pauzeren is uit voorzorg, totdat er meer duidelijkheid is.

Nieuwe, zeldzame maar ernstige meldingen

CBG-voorzitter prof. dr. Ton de Boer:

Met deze nieuwe informatie hebben we met onze veiligheidsexperts de minister van VWS gevraagd te overwegen om te pauzeren met vaccineren met het vaccin van AstraZeneca. Er is vooralsnog geen oorzakelijk verband tussen het vaccin en deze meldingen. Het advies om te stoppen is uit voorzorg totdat er meer duidelijkheid is. We benadrukken dat het gaat om een nieuw beeld van ernstige bloedstollingen in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes.

Advies

Het CBG adviseert mensen om direct contact op te nemen met een arts als de persoon na een prik met het AstraZeneca coronavaccin na drie dagen weer ziekteverschijnselen krijgt met daarbij onverwachte en/of onbekende klachten, en/of grotere of kleinere blauwe vlekjes (puntbloedingen) in de huid heeft.

De Boer: “We houden de situatie in Nederland en andere landen nauwlettend in de gaten. Het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het EMA onderzoekt op dit moment alle meldingen na vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca van trombose en andere aandoeningen die met bloedstolling te maken hebben.”