Coronavaccin AstraZeneca (Vaxzevria)

Het coronavaccin van AstraZeneca, genaamd Vaxzevria, is een vectorvaccin dat is ontwikkeld om ziekte door het coronavirus te voorkomen. Het is onder voorwaarden goedgekeurd voor gebruik in de hele Europese Unie.

Wat is Vaxzevria?

Het coronavaccin van AstraZeneca beschermt tegen het coronavirus. Het is bestemd voor volwassenen van 18 jaar en ouder, en helpt het afweersysteem van uw lichaam om het coronavirus te herkennen.

Het vaccin bestaat uit twee prikken. De tweede prik wordt tussen de vier en twaalf weken na de eerste prik gegeven. Vijftien dagen na de tweede prik bent u maximaal beschermd. 

Hoe werkt het vaccin?

Vaxzevria is een zogenoemd vectorvaccin. Bij een vectorvaccin wordt gebruikgemaakt van een bestaand, onschuldig verkoudheidsvirus (een adenovirus), waar een klein stukje van de genetische code van het coronavirus aan wordt toegevoegd. De vector, zoals we het dan noemen, wordt zo aangepast dat hij zich niet meer kan vermenigvuldigen en geen ziekte veroorzaakt. Wel stimuleert de vector het afweersysteem om antistoffen aan te maken tegen het spike-eiwit van het coronavirus. Komt het lichaam later nog eens in aanraking met het coronavirus? Dan wordt het virus herkend en maakt het lichaam meteen antistoffen aan.

Hoelang beschermt het vaccin tegen COVID-19?

Op dit moment is nog onbekend hoelang het vaccin van AstraZeneca bescherming biedt tegen het coronavirus. Voor nu weten we dat de bescherming zo’n drie maanden na vaccinatie nog onverminderd hoog is. Het komende jaar worden de mensen die deelnamen aan de klinische studies verder gevolgd om onder andere inzicht te krijgen in de duur van de bescherming.

Voor wie is het vaccin bedoeld?

Het vaccin is geschikt voor volwassenen en jongeren van 18 jaar en ouder. Wie het vaccin krijgt, en wanneer, staat uitgelegd in het vaccinatieplan van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.  

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen van Vaxveria van fabrikant AstraZeneca zijn roodheid, pijn en zwelling op de prikplek. Daarnaast komen vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en koude rillingen ook vaak voor. Deze bijwerkingen zijn doorgaans niet ernstig, maar soms kunnen de klachten wel vervelend zijn. Daarbij zijn de bijwerkingen vergelijkbaar met die van veel andere vaccinaties, zoals de griepprik. Ook opgezette lymfklieren, misselijkheid en overgeven komen vaak voor.

Heeft u last van bijwerkingen na vaccinatie? Meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb. De werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit van het coronavaccin van AstraZeneca houden we, ook na markttoelating, goed in de gaten.

Productinformatie

Alle informatie over COVID-19 Vaccin Vaxzevria staat vermeld in de bijsluiter en de productinformatie voor zorgverleners. Deze vindt u terug op de website van het EMA en op de Geneesmiddeleninformatiebank. Daarnaast zijn ook de samenvatting van het beoordelingsrapport en het risicomanagement online inzichtelijk.