Vaccin tegen corona

Er zijn verschillende vaccins tegen COVID-19 (onder voorwaarden) goedgekeurd. Ook zijn er over de hele wereld nog veel coronavaccins in ontwikkeling. Deze vaccins kunnen ervoor zorgen dat je niet of minder erg ziek wordt door het coronavirus. Het CBG beoordeelt en bewaakt, samen met Europese collega's, de werkzaamheid, kwaliteit en veiligheid van de coronavaccins.

Een vaccin tegen COVID-19

Bij de start van de pandemie waren er veel dingen die we niet wisten over het coronavirus. Dat maakt het ontwikkelen van vaccins ertegen erg lastig. Er bestaan verschillende manieren om een vaccin te ontwikkelen, bijvoorbeeld op basis van een dood of verzwakt virus, een stukje eiwit van het virus, of genetisch materiaal. Voor het ontwikkelen van een coronavaccin werden al deze manieren onderzocht.  

Lopende onderzoeken naar een coronavaccin 

Er zijn op dit moment 7 coronavaccins (onder voorwaarden) goedgekeurd voor de Europese markt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevinden zich daarnaast nu wereldwijd ruim 150 vaccins in de klinische studie-fase en bijna 200 vaccins in de pre-klinische studiefase. Of ieder vaccin de eindstreep haalt, hangt af van de werkzaamheid, kwaliteit en veiligheid van het vaccin.  

Status coronavaccins: welk vaccin in welke fase?

VOICE-OVER: De hele wereld wacht op een vaccin tegen corona.
Dit wordt daarom in kortere tijd ontwikkeld en beoordeeld.
Maar hoe weten we dat het vaccin werkt en veilig is?

(Een animatie.)

Bij de ontwikkeling van een coronavaccin gebruiken onderzoekers bestaande technieken en ervaringen met virussen die we al kennen.
Er is dus al veel bekend en daarom gaat het onderzoek sneller.
Daarnaast kan de fabrikant bepaalde stappen tegelijk doen.
Ook kunnen medicijnautoriteiten, zoals het CBG, eerder starten met hun beoordeling.
De fabrikant kan namelijk de eerste onderzoeksresultaten naar ons sturen terwijl het onderzoek op mensen nog in volle gang is.
Hierdoor kan de beoordeling eerder klaar zijn.
Allemaal tijdwinst dus, zonder dat we belangrijke stappen overslaan.
Want hoe hoog de nood ook is, we leveren niet in op veiligheid.

(Het logo van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen verschijnt. Beeldtekst: cbg-meb.nl/coronavirus.)

RUSTIGE MUZIEK DIE WEGEBT

Hoe zorgen we ervoor dat coronavaccins er snel zijn?

Het ontwikkelen van een vaccin kost tijd en er moeten veel stappen worden genomen. Als medicijnautoriteit bekijken we, samen met andere medicijnautoriteiten wereldwijd, hoe we het proces kunnen versnellen. Uiteraard zonder in te leveren op de veiligheid.  

Veel van de vaccins die op dit moment ontwikkeld of gebruikt worden, zijn gebaseerd op bestaande technieken, die ook bij andere ziektebeelden al uitgebreid getest zijn. Hierdoor zijn bepaalde studies naar de veiligheid, zoals dierproeven, niet meer nodig. Wat weer kostbare tijd scheelt. 

Net als bij de zoektocht naar een medicijn tegen COVID-19, is ook bij het ontwikkelen van een vaccin gekeken naar verschillende manieren om het proces te versnellen. Zo wordt ook hier gebruikgemaakt van speciaal wetenschappelijk advies en is er ingezet op een interactieve beoordeling, versnelde beoordeling of een voorwaardelijke toelating.

Veiligheid en bijwerkingen coronavaccins

Inmiddels zijn er meerdere vaccins tegen COVID-19 (onder voorwaarden) goedgekeurd. Maar ons werk stopt daarmee niet. Ook na goedkeuring houden we de kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid goed in de gaten.

In deze infographic hieronder lees je in begrijpelijke taal over de coronaprik. 

Vergroot afbeelding

Medicijnen tegen corona

Ook medicijnen zijn belangrijk in de behandeling van ziekte door het coronavirus (COVID-19). Deze kunnen ervoor zorgen dat iemand die ziek is geworden weer beter wordt, of helpen om de symptomen van de ziekte te verminderen.

Voor deze medicijnen beoordelen wij, samen met onze collega's uit Europa, de werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit voordat deze op de markt komen. En ook daarna houden we dit goed in de gaten.