VidPrevtyn Beta geschikt als booster coronavaccin

Het coronavaccin VidPrevtyn Beta is geschikt als boostervaccin voor mensen vanaf 18 jaar, die eerder gevaccineerd zijn met een coronavaccin van BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Janssen. Dat advies geeft het beoordelingscomité van het Europees medicijnagentschap EMA. Nederland is vertegenwoordigd in dit comité. 

VidPrevtyn Beta, van fabrikant Sanofi Pasteur, is een coronavaccin. In het vaccin zitten kleine deeltjes van het spike-eiwit  van de Beta-variant van het coronavirus, die in het laboratorium zijn gemaakt. Ook zit in het vaccin een ‘adjuvant’. Dat is een hulpstof die zorgt dat de afweerreactie op de prik sterker wordt. 

Het comité concludeert dat er voldoende betrouwbare informatie is over de kwaliteit, veiligheid en de werkzaamheid van het vaccin. Daarom geeft het comité een positief advies over de handelsvergunning.
 

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn op de prikplek, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, niet lekker voelen en koude rillingen. De bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen een paar dagen na de prik.

Studies: vergelijking met bestaande vaccins

Het EMA-comité heeft naar alle beschikbare informatie over VidPrevtyn Beta gekeken. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn twee vergelijkende studies. In een eerste studie is de effectiviteit van het vaccin als booster vergeleken met een booster met het oorspronkelijke vaccin van BioNTech/Pfizer (Comirnaty). Daaruit blijkt dat een booster met VidPrevtyn Beta een hogere afweerreactie geeft tegen de omikron BA.1-variant dan Comirnaty. 

Uit een tweede studie blijkt dat VidPrevtyn Beta de afweer weer op peil brengt tegen verschillende virusvarianten. Dat is onderzocht bij mensen die al volledig gevaccineerd waren met de coronavaccins van BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Janssen. Daarom concludeert het comité nu dat dit vaccin net zo effectief is om de bescherming op peil te brengen als het oorspronkelijke vaccin van Pfizer.
 

Standaard handelsvergunning

De Europese Commissie neemt op basis van het advies een besluit over de standaard handelsvergunning voor VidPrevtyn Beta. We blijven de gegevens over werkzaamheid en veiligheid van dit vaccin nauwkeurig in de gaten houden. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bepaalt of dit vaccin ook in Nederland ingezet gaat worden. Hiervoor adviseert de Gezondheidsraad de minister.