Coronavaccin Moderna (COVID-19 Vaccin Moderna)

Het COVID-19 Vaccin Moderna is een mRNA-vaccin dat is ontwikkeld om ziekte na besmetting met het coronavirus te voorkomen. Het is goedgekeurd voor gebruik in de hele Europese Unie.

Wat is het?

Het COVID-19 Vaccin Moderna beschermt tegen ziekte door het coronavirus. Het is bestemd voor volwassenen (van 18 jaar en ouder) en helpt het afweersysteem van uw lichaam om COVID-19 te voorkomen.

Het vaccin van Moderna bestaat uit twee prikken, waarbij de tweede prik 28 dagen na de eerste prik gegeven wordt. Veertien dagen na het halen van de tweede prik bent u maximaal beschermd tegen het coronavirus. Er is minder kans dat u ziek wordt.

Hoe werkt het?

Dit vaccin is een zogenoemd mRNA-vaccin. Het brengt heel kleine vetbolletjes in het lichaam met een stukje genetische code (mRNA) zoals in het virus aanwezig is. Dit mRNA wordt in het lichaam omgezet in spikeproteïnen, een eiwit van het virus. De stukjes van dit eiwit worden hiermee zichtbaar voor de afweercellen in het lichaam, die vervolgens antistoffen aanmaken die het virus herkennen bij een besmetting. Als iemand daarna in aanraking komt met het coronavirus wordt het virus onschadelijk gemaakt. Het vaccin wordt op natuurlijke wijze door het lichaam weer afgebroken. Het kan niet in uw eigen DNA terechtkomen.

Studies: werkzaamheid

Het coronavaccin van Moderna heeft op 6 januari 2021 een voorwaardelijke handelsvergunning gekregen van de Europese Commissie, op basis van een goedkeuring door het beoordelingscomité van het Europese Medicijnagentschap EMA. Dat betekent dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de risico’s. Het vaccin is uitgebreid onderzocht op veiligheid en werkzaamheid. Het onderzoek vond wereldwijd plaats onder ruim 30.000 deelnemers van 18 jaar en ouder. Daaruit is gebleken dat de werkzaamheid van het vaccin 94,1% is. Dit betekent dat van de 100 mensen die zonder dit vaccin ziek zouden worden, er na vaccinatie nog maar ongeveer 6 mensen COVID-19 krijgen. Ook bij ouderen boven de 65 jaar is het vaccin effectief, net als bij mensen in risicogroepen, zoals mensen met chronische longziektes, lever- of hartziekten en overgewicht (daar is de effectiviteit gesteld op 90,9%). Voor kinderen onder de 18 jaar is het vaccin niet goedgekeurd, omdat de veiligheid en effectiviteit nog niet is onderzocht voor deze groep.

Tijdens de klinische studies voorafgaand aan de marktoelating van de coronavaccins waren zwangere vrouwen uitgesloten van deelname. Hierdoor is er nog niet veel ervaring met het toedienen van deze vaccins bij zwangere vrouwen. Het is belangrijk om samen met uw arts een afweging te maken of de voordelen van een coronavaccin voor u opwegen tegen de mogelijke nadelen.

Lees meer over de studies die zijn uitgevoerd met dit vaccin op de website van het EMA of lees de bijsluiter op de Geneesmiddeleninformatiebank van het CBG. Naast de officiële bijsluiter is er binnenkort ook een A4-bijsluiter: Vaccin in het kort: Moderna COVID-19 vaccin. Hierin leest u in heldere taal en overzichtelijk wat de voor- en nadelen zijn van het vaccin.

Studies: bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn en zwelling op de prikplek. Vermoeidheid en koude rillingen kunnen ook voorkomen, net als koorts, opgezette lymfeklieren, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en overgeven. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en duren kort.

Lees de bijsluiter van dit vaccin voor een volledig overzicht van bijwerkingen.

Krijgt u last van bijwerkingen, meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb. Door bijwerkingen te melden, kunt u ons helpen meer informatie te verkrijgen over de veiligheid van dit vaccin.