Coronavaccin Spikevax (COVID-19 Vaccin Moderna)

Het COVID-19 Vaccin Spikevax (voorheen: Moderna) is een mRNA-vaccin dat is ontwikkeld om te voorkomen dat u ziek wordt na besmetting met het coronavirus. Het is onder voorwaarden goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie.

Wat is COVID-19 Vaccin Moderna?

Het coronavaccin van Spikevax beschermt u tegen ziekte door het coronavirus. Het is goedgekeurd voor jongeren en volwassen (van 12 jaar en ouder) en helpt het afweersysteem van uw lichaam om COVID-19 te voorkomen.

COVID-19 Vaccin Spikevax (voorheen: Moderna) bestaat uit twee prikken. De tweede prik wordt 28 dagen na de eerste prik gegeven. Veertien dagen nadat u de tweede prik heeft gekregen, bent u maximaal beschermd tegen het coronavirus. De kans dat u ziek wordt is dan klein.

Hoe werkt het vaccin?

Het coronavaccin van Spikevax is een mRNA-vaccin, zoals dat heet. Het vaccin brengt hele kleine vetbolletjes in het lichaam met een stukje genetische code (mRNA) als het coronavirus. Dit mRNA wordt in het lichaam omgezet in spikeproteïnen, een eiwit van het virus. De stukjes van dit eiwit worden hiermee zichtbaar voor de afweercellen in het lichaam, waarna het antistoffen aanmaakt die het virus herkennen bij een besmetting. Komt u later in aanraking met het coronavirus? Dan wordt het virus onschadelijk gemaakt.

Het vaccin wordt op natuurlijk wijze door het lichaam weer afgebroken en komt niet in uw eigen DNA terecht.

Werkzaamheid

Het onderzoek naar het coronavaccin van Spikevax vond wereldwijd plaats onder ruim 30.000 deelnemers van 18 jaar en ouder. Ook ouderen boven de 65 jaar en mensen uit risicogroepen, zoals mensen met chronische longziektes, lever- of hartziektes en overgewicht, namen deel aan het onderzoek. Uit de klinische studies is gebleken dat het COVID-19 Vaccin Spikevax voor 94,1% werkzaam is. Dit betekent dat van de 100 mensen die zonder dit vaccin ziek zouden worden, er na vaccinatie nog maar 6 mensen COVID-19 krijgen.

Mensen met een minder goed werkend immuunsysteem (zoals mensen die chemotherapie krijgen of een orgaantransplantatie hebben gehad), zwangere vrouwen en kinderen waren niet meegenomen in de klinische studies.

Hoelang beschermt het vaccin tegen COVID-19?

We weten op dit moment dat de bescherming zo’n drie maanden na vaccinatie nog onverminderd hoog is. Maar voor hoe lang het coronavaccin van Spikevax bescherming biedt is nog niet bekend. De komende twee jaar worden de deelnemers die tijdens het onderzoek het vaccin kregen verder gevolgd om meer informatie te verkrijgen over de duur van de bescherming.

Voor wie is het vaccin bedoeld?

Het vaccin is geschikt voor volwassenen en jongeren van 12 jaar en ouder. Wie het vaccin krijgt, en wanneer, staat uitgelegd in het vaccinatieplan van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen zijn roodheid, pijn en zwelling op de prikplek, vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en koude rillingen. Deze bijwerkingen zijn doorgaans niet ernstig, maar soms kunnen de klachten wel vervelend zijn. Daarbij zijn de bijwerkingen vergelijkbaar met die van veel andere vaccinaties, zoals de griepprik. Ook opgezette lymfklieren, misselijkheid en overgeven komen vaak voor.

Heeft u last van bijwerkingen na vaccinatie? Meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb. De werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit van het coronavaccin van Spikevax (voorheen: Moderna) houden we, ook na markttoelating, goed in de gaten.

Productinformatie

Alle informatie over COVID-19 Vaccin Spikevax staat vermeld in de bijsluiter en de productinformatie voor zorgverleners. Deze vindt u terug op de website van het EMA en in de Geneesmiddeleninformatiebank. Daarnaast zijn ook de samenvatting van het beoordelingsrapport en het risicomanagement online inzichtelijk.

Naast de bijsluiter en productinformatie voor zorgverleners, is er ook ‘Vaccin in het kort’. In dit online overzicht staat alle belangrijke informatie over het vaccin in begrijpelijke taal uitgelegd. Vaccin in het Kort is een aanvulling of de officiële bijsluiter.