Coronavaccin Moderna (Spikevax)

Spikevax is een mRNA-vaccin van Moderna dat is ontwikkeld om te voorkomen dat je (ernstig) ziek wordt door het coronavirus. Het is goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. 

Wat is Spikevax?

Spikevax is een coronavaccin van Moderna dat je beschermt tegen ziekte door het coronavirus. Het is goedgekeurd voor volwassenen en kinderen vanaf 6 maanden en helpt het afweersysteem van jouw lichaam om het coronavirus te herkennen.

De basisserie van het coronavaccin van Moderna bestaat uit twee prikken. De tweede prik wordt vier weken na de eerste prik gegeven. Veertien dagen nadat je de tweede prik hebt gekregen, ben je maximaal beschermd tegen het coronavirus. De kans dat je (ernstig) ziek wordt is dan klein. 

Hoe werkt het vaccin?

Het coronavaccin van Spikevax is een mRNA-vaccin, zoals dat heet. Het vaccin brengt hele kleine vetbolletjes in het lichaam met een stukje genetische code (mRNA) als het coronavirus. Dit mRNA wordt in het lichaam omgezet in spikeproteïnen, een eiwit van het virus. De stukjes van dit eiwit worden hiermee zichtbaar voor de afweercellen in het lichaam, waarna het antistoffen aanmaakt die het virus herkennen bij een besmetting. Kom je later in aanraking met het coronavirus? Dan wordt het virus onschadelijk gemaakt. 

Het vaccin wordt op natuurlijk wijze door het lichaam weer afgebroken en heeft geen invloed op het DNA of de vruchtbaarheid. 

Hoelang beschermt het vaccin tegen COVID-19?

We weten dat de bescherming van de coronavaccins tenminste drie maanden na vaccinatie onverminderd hoog is. De duur van bescherming hangt niet alleen af van het niveau van antistoffen in je lichaam, maar ook of er nieuwe varianten van het virus rondgaan. Tegen deze varianten kunnen antistoffen mogelijk minder effectief zijn. De bescherming van de coronavaccins tegen de huidige en nieuwe varianten wordt wereldwijd gevolgd.  Als het nodig is, worden de coronavaccins aangepast op basis van deze nieuwe varianten.

Voor wie is het vaccin bedoeld?

Het vaccin is geschikt voor volwassenen en kinderen van 6 maanden oud. Wie het vaccin krijgt, en wanneer, staat uitgelegd in het vaccinatieplan. De Gezondheidsraad adviseert het  het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de inzet van de coronavaccins.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen zijn roodheid, pijn en zwelling op de prikplek, vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en koude rillingen. Deze bijwerkingen zijn doorgaans niet ernstig, maar soms kunnen de klachten wel vervelend zijn. Daarbij zijn de bijwerkingen vergelijkbaar met die van veel andere vaccinaties, zoals de griepprik. Ook opgezette lymfklieren, misselijkheid en overgeven komen vaak voor.

Heb je last van bijwerkingen na vaccinatie? Meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb. De werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit van het coronavaccin van Spikevax (voorheen: Moderna) houden we, ook na markttoelating, goed in de gaten.

Standaard handelsvergunning

Het vaccin tegen COVID-19 Spikevax (Moderna) heeft sinds september 2022 een standaard handelsvergunning. Het coronavaccin Spikevax (Moderna) kreeg bij de eerste toelating eind 2020 en begin 2021 een handelsvergunning onder voorwaarden. De fabrikant heeft resultaten van lopende klinische onderzoeken ingediend en aanvullende informatie aangeleverd over de kwaliteit van het vaccin. De aangeleverde informatie laat zien dat de coronavaccins ernstige ziekte goed kunnen voorkomen.

Productinformatie

Alle informatie over COVID-19 Vaccin Spikevax staat vermeld in de bijsluiter en de productinformatie voor zorgverleners. Deze vindt u terug op de website van het EMA en in de Geneesmiddeleninformatiebank. Daarnaast zijn ook de samenvatting van het beoordelingsrapport en het risicomanagement online inzichtelijk.

Naast de bijsluiter en productinformatie voor zorgverleners, is er ook ‘Vaccin in het kort’. In dit online overzicht staat alle belangrijke informatie over het vaccin in begrijpelijke taal uitgelegd. Vaccin in het Kort is een aanvulling of de officiële bijsluiter.