Coronavaccins voor kinderen

Coronavaccins Comirnaty (BioNTech/Pfizer) en Spikevax (Moderna) zijn goedgekeurd voor kinderen vanaf 6 maanden oud. Hoe werken de vaccins bij kinderen? Krijgen zij hetzelfde vaccin als volwassenen? En welke bijwerkingen kunnen ze verwachten?


Kinderen van 5 t/m 11 jaar kunnen ook een vaccin krijgen tegen corona.
Maar hoe werkt dit vaccin eigenlijk?
En wat is het nut bij kinderen?
Nadat uw kind het vaccin heeft gekregen maakt het lichaam antistoffen aan.
Zo bouwt het lichaam bescherming op tegen het coronavirus.
Als uw kind hierna het virus krijgt, dan herkent het lichaam dit virus en wordt uw kind niet ziek of minder ziek.
Er is veel onderzoek gedaan naar hoe veilig het vaccin is voor kinderen.
Zo is het vaccin getest bij kinderen van 5 t/m 11 jaar.
Daaruit blijkt dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de risico’s.
Ook blijkt dat kinderen net zoveel antistoffen aanmaken als jongeren en volwassenen.
We verwachten dat het vaccin bij kinderen dus net zo goed werkt.
Meestal worden kinderen niet erg ziek door het coronavirus.
Maar heel soms krijgen kinderen een ernstige ziekte door corona.
Die ziekte heet MIS-C.
Bij deze ziekte reageert het lichaam van het kind te sterk op het coronavirus...
en dit zorgt voor een ontsteking in meerdere organen.
Sommige kinderen worden daarvoor opgenomen in het ziekenhuis.
Het coronavaccin maakt de kans op deze ernstige ziekte kleiner.
U bepaalt zelf of uw kind een prik krijgt.
Heeft u vragen over het coronavaccin voor kinderen?
Kijk dan op coronavaccinatie.nl of op onze websites.

Werking coronavaccins voor kinderen

Net als volwassenen krijgen kinderen twee prikken. Onderzoek laat zien dat de immuunreacties die de vaccins opwekken bij de jongeren en kinderen vergelijkbaar zijn met de reacties bij volwassenen.

Het immuunsysteem van kinderen en volwassenen werkt in de basis hetzelfde. De afweerreactie van jonge kinderen is wel sterker dan bij volwassenen. Voor kinderen is daarom gekozen voor een lagere dosering:

Vergroot afbeelding

Beoordeling van Comirnaty voor kinderen

Comirnaty is onder voorwaarden goedgekeurd voor kinderen vanaf 6 maanden. De beoordeling van het vaccin voor de verschillende leeftijdsgroepen is los van elkaar gedaan. Per leeftijdsgroep is er onderzoek gedaan naar de werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit van het vaccin.

Beoordeling van Spikevax voor kinderen

Spikevax is onder voorwaarden goedgekeurd voor kinderen vanaf 6 maanden De beoordeling van het vaccin voor de verschillende leeftijdsgroepen is los van elkaar gedaan. Per leeftijdsgroep is er onderzoek gedaan naar de werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit van het vaccin.

Vergroot afbeelding

Bijwerkingen

De meeste bijwerkingen bij kinderen zijn hetzelfde als de bijwerkingen bij (jong)volwassenen. Denk hierbij aan pijn op de prikplek, vermoeidheid, hoofdpijn, koorts en spierpijn. Kinderen vanaf 6 maanden kunnen ook last hebben van huilen, prikkelbaarheid, huiduitslag en verlies van eetlust.

De klachten zijn meestal niet erg en gaan binnen een paar dagen weer over.

Lange termijn risico’s

De verwachting is dat bij vaccins verreweg de meeste bijwerkingen op korte termijn optreden. Risico’s op de lange termijn denken we daarom niet tegen te komen. Het kan wel zo zijn dat een bijwerking optreedt na vaccinatie, maar dat een arts pas later vaststelt wat er aan de hand is. Die kans is echter klein. Uit ervaring met andere vaccins weten we dat de meeste bijwerkingen optreden in de dagen na de prik tot na vier tot zes weken na het prikken. De vaccins zetten je immuunsysteem dan aan het werk. Het vaccin verdwijnt uit je lichaam en je bent beschermd.

Voor goedkeuring is het vaccin op tienduizenden volwassenen en duizenden kinderen getest. Zo weten we hoe goed de vaccins werken en welke bijwerkingen er zijn. Dankzij grootschalig onderzoek weten we veel, maar zeldzame bijwerkingen of late bijwerkingen kunnen we niet volledig uitsluiten. Daarom blijven we natuurlijk opletten. We kijken goed naar alle mogelijke bijwerkingen die gevaccineerde mensen melden. En dat gebeurt in het buitenland ook door onze collega-autoriteiten. Samen houden we alles goed in de gaten en grijpen we in als dat nodig is.

Krijgen kinderen nu ook een oproep voor vaccinatie?

Kinderen van 12 tot 17 jaar kunnen het coronavaccin Comirnaty of Spikevax krijgen. Deze leeftijdscategorie kan ook bij de GGD terecht voor een boosterprik. Kinderen van 5 tot 12 jaar kunnen een prik halen met het Comirnaty. Dat heeft de minister van Volksgezondheid besloten. Spikevax zal op advies van de Gezondheidsraad niet ingezet worden voor kinderen van 6 tot 12 jaar. 

Of het coronavaccin beschikbaar komt voor kinderen vanaf 6 maanden, dat besluit de minister van Volksgezondheid op advies van de Gezondheidsraad.  

Het maken van een afspraak voor vaccinatie werkt hetzelfde als bij volwassenen via coronavaccinatie-afspraak.nl.