Coronavaccin BioNTech/Pfizer (Comirnaty)

Comirnaty is een mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer dat voorkomt dat u ziek wordt door het coronavirus. Het is goedgekeurd voor gebruik in de hele Europese Unie.

Wat is Comirnaty?

Comirnaty, eerder bekend als COVID-19 vaccine BNT162b2 van BioNTech/Pfizer, is een vaccin tegen ziekte door het coronavirus. Het is bestemd voor volwassenen en jongeren van 16 jaar en ouder en helpt het afweersysteem van uw lichaam om COVID-19 te voorkomen.

Comirnaty bestaat uit twee prikken. De tweede prik volgt minimaal drie en maximaal zes weken na de eerste prik. Zeven dagen na de tweede prik bent u maximaal beschermd tegen het coronavirus. Er is minder kans dat u ziek wordt.

Hoe werkt het?

Dit vaccin is een zogenoemd mRNA-vaccin. Het brengt heel kleine vetbolletjes in het lichaam met een stukje genetische code (mRNA) zoals aanwezig is in het coronavirus. Dit mRNA wordt in het lichaam omgezet in spikeproteïnen, een eiwit van het virus. De stukjes van dit eiwit worden hiermee zichtbaar voor de afweercellen in het lichaam, die vervolgens antistoffen aanmaken die het virus herkennen bij een besmetting. Uiteindelijk wordt het vaccin op natuurlijke wijze door het lichaam weer afgebroken.

Studies: werkzaamheid

Het coronavaccin Comirnaty heeft van het Europese Medicijnagentschap EMA een positieve beoordeling gekregen. Dat betekent dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de risico’s. Het vaccin is uitgebreid onderzocht op veiligheid en werkzaamheid. Het onderzoek vond wereldwijd plaats onder ruim 44.000 deelnemers van 16 jaar en ouder. Daaruit is gebleken dat Comirnaty in 95% van de gevallen bescherming biedt tegen het ontwikkelen van ziekteverschijnselen door het coronavirus. Ook bij ouderen boven de 65 jaar is Comirnaty effectief (94,7%). Bij kinderen onder de 16 jaar is veiligheid en effectiviteit nog onvoldoende onderzocht.

Tijdens de klinische studies voorafgaand aan de marktoelating van de coronavaccins waren zwangere vrouwen uitgesloten van deelname. Hierdoor is er nog niet veel ervaring met het toedienen van deze vaccins bij zwangere vrouwen. Het is belangrijk om samen met uw arts een afweging te maken of de voordelen van een coronavaccin voor u opwegen tegen de mogelijke nadelen.

Lees meer over de studies die zijn uitgevoerd met Comirnaty op de website van het EMA of lees de bijsluiter op de Geneesmiddeleninformatiebank van het CBG. Naast de officiële bijsluiter is er ook een A4-bijsluiter: Vaccin in het kort: Comirnaty. Hierin leest u in heldere taal en overzichtelijk wat de voor- en nadelen zijn van het vaccin.

Studies: bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen van Comirnaty zijn roodheid, pijn en zwelling op de plek waar u het vaccin heeft gekregen. Dit komt vaak voor (bij meer dan 1 op de 10 personen), maar verdwijnt ook na een aantal dagen. Ook spier- en gewrichtspijn kan voorkomen, net als vermoeidheid, hoofdpijn, koude rillingen en verhoging.  

Lees de bijsluiter van Comirnaty voor een volledig overzicht van bijwerkingen.

Krijgt u last van bijwerkingen, meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb. Door bijwerkingen te melden, kunt u ons helpen meer informatie te verkrijgen over de veiligheid van dit vaccin.