Coronavaccin BioNTech/Pfizer (Comirnaty)

Comirnaty is een mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer dat voorkomt dat je (ernstig) ziek wordt door het coronavirus. Het is goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. 

Wat is Comirnaty?

Comirnaty is een coronavaccin van BioNTech/Pfizer dat je beschermt tegen ziekte door het coronavirus. Het is bestemd voor volwassenen en kinderen van 6 maanden en ouder en helpt het afweersysteem van jouw lichaam om het coronavirus te herkennen.

De basisvaccinatie van het coronavaccin van BioNTech/Pfizer voor volwassenen en kinderen vanaf 5 jaar bestaat uit één prik. Hierbij maakt het niet uit of je eerder een coronavaccin of coronabesmetting hebt gehad. Kinderen van 6 maanden tot 4 jaar die al een coronavaccin of coronabesmetting hebben gehad, kunnen ook één prik krijgen. Als dit niet het geval is dan worden er drie prikken gegeven. Tussen de eerste twee prikken zit een periode van minimaal drie weken, tussen de tweede en derde prik tenminste acht weken.


Nadat je het coronavaccin of het coronavirus hebt gehad kun je een boosterprik krijgen.
Maar wat is een boosterprik eigenlijk?
En is het voldoende veilig?
De boosterprik is een extra prik.
Na de eerste prik of prikken tegen corona heeft je lichaam antistoffen gemaakt tegen het coronavirus.
Deze antistoffen beschermen je tegen het coronavirus waardoor je niet ziek of minder ziek wordt.
Maar na een tijdje wordt het aantal antistoffen minder.
Daarom kun je een boosterprik krijgen.
Met deze prik maak je weer meer antistoffen aan.
Als je daarna het coronavirus krijgt, heb je een kleinere kans om erg ziek te worden...
of om in het ziekenhuis te worden opgenomen.
Iedereen vanaf 12 jaar kan een boosterprik krijgen.
De Rijksoverheid adviseert dat je de boosterprik kunt krijgen 3 maanden na je laatste vaccinatie...
of vanaf 3 maanden nadat je genezen bent van corona.
Er is niet alleen onderzocht hoe goed de boosterprik werkt, maar ook hoe veilig de boosterprik is.
Uit de onderzoeken blijkt dat de voordelen van de boosterprik groter zijn dan de risico’s...
en dat de kans op ernstige bijwerkingen heel klein is.
Ook nu veel mensen een boosterprik krijgen, wordt de veiligheid nog steeds goed in de gaten gehouden.
En mocht het toch nodig zijn, dan wordt er direct actie ondernomen.
Kijk dan op coronavaccinatie.nl of op onze websites.

Hoe werkt het vaccin?

Comirnaty is een zogenoemd mRNA-vaccin. Het brengt hele kleine vetbolletjes in het lichaam met een stukje genetische code (mRNA). Dit is dezelfde code die ook aanwezig is in het coronavirus. Dit mRNA wordt in het lichaam omgezet in spikeproteïnen, een eiwit van het virus. De stukjes van dit eiwit worden hiermee zichtbaar voor de afweercellen in het lichaam, die vervolgens antistoffen aanmaakt die het virus herkennen bij een besmetting. Kom je later in aanraking met het coronavirus? Dan wordt het virus onschadelijk gemaakt. 

Het vaccin wordt op natuurlijke wijze door het lichaam weer afgebroken en heeft geen invloed op het DNA of de vruchtbaarheid.

Hoelang beschermt het vaccin tegen COVID-19?

We weten dat de bescherming van de coronavaccins tenminste drie maanden na vaccinatie onverminderd hoog is. De duur van bescherming hangt niet alleen af van het niveau van antistoffen in je lichaam, maar ook of er nieuwe varianten van het virus rondgaan. Tegen deze varianten kunnen antistoffen mogelijk minder effectief zijn. De bescherming van de coronavaccins tegen de huidige en nieuwe varianten wordt wereldwijd gevolgd.  Als het nodig is, worden de coronavaccins aangepast op basis van deze nieuwe varianten.

Voor wie is het vaccin bedoeld?

Het vaccin is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 6 maanden oud. Wie het vaccin krijgt, en wanneer, staat uitgelegd in het vaccinatieplan. De Gezondheidsraad adviseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de inzet van de coronavaccins.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen van het coronavaccin van BioNTech/Pfizer zijn roodheid, zwelling en pijn op de prikplek. Dit komt vaak voor (bij meer dan 1 op de 10 mensen), maar verdwijnt ook weer na een aantal dagen. Ook spier- en gewrichtspijn kan voorkomen, net als vermoeidheid, koude rillingen en hoofdpijn. Deze bijwerkingen zijn vaak niet ernstig, maar de klachten kunnen  wel vervelend zijn.

Heb je last van bijwerkingen na vaccinatie? Meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb. De werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit van het coronavaccin van BioNTech/Pfizer houden we, ook na markttoelating, goed in de gaten.

Productinformatie

Alle informatie over Comirnaty staat vermeld in de bijsluiter en de productinformatie voor zorgverleners. Deze vind je terug op de website van het EMA en op de Geneesmiddeleninformatiebank. Daarnaast zijn ook de samenvatting van het beoordelingsrapport en het risicomanagement online inzichtelijk.

Naast de bijsluiter en productinformatie voor zorgverleners, is er ook ‘Vaccin in het kort’. In dit online overzicht staat alle belangrijke informatie over het vaccin in begrijpelijke taal uitgelegd. Vaccin in het Kort is een aanvulling of de officiële bijsluiter.