Coronavaccin BioNTech/Pfizer (Comirnaty)

Comirnaty is een mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer dat voorkomt dat u (ernstig) ziek wordt door het coronavirus. Het is goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. 

Wat is Comirnaty?

Comirnaty is een coronavaccin van BioNTech/Pfizer dat u beschermt tegen ziekte door het coronavirus. Het is bestemd voor volwassenen en kinderen van 5 jaar en ouder en helpt het afweersysteem van uw lichaam om het coronavirus te herkennen.

De basisserie van het coronavaccin van BioNTech/Pfizer bestaat uit twee prikken. De tweede prik krijgt u minimaal drie en maximaal zes weken na de eerste prik. Zeven dagen na de tweede prik bent u maximaal beschermd tegen het coronavirus. De kans dat u (ernstig) ziek wordt is dan klein.

Wat is het verschil tussen een derde prik en een boosterprik (herhaalprik)? 

Een derde prik is een extra prik binnen de basisserie. Bij de meeste mensen bestaat deze basisserie uit 1 of 2 prikken, maar bij mensen met een verzwakt afweersysteem is dit niet voldoende. Na twee prikken is een deel van deze groep namelijk nog onvoldoende beschermd tegen ernstige ziekte of sterfte door het coronavirus. Om een basisbescherming tegen het virus op te bouwen, is daarom een derde prik nodig. De derde prik heeft dezelfde dosering als de eerste en tweede prik. 

Een boosterprik (ook wel: herhaalprik) wordt gegeven om het afweersysteem opnieuw te activeren als de bescherming na de basisserie is afgenomen. Het brengt uw bescherming weer op peil. De boosterprik wordt alleen gegeven als u de basisserie hebt gehad. Bij Comirnaty is de dosering van de boosterprik gelijk aan de prikken uit de basisserie.

De boosterprik van het coronavaccin van Comirnaty is goedgekeurd voor mensen vanaf 12 jaar.


Nadat je het coronavaccin of het coronavirus hebt gehad kun je een boosterprik krijgen.
Maar wat is een boosterprik eigenlijk?
En is het voldoende veilig?
De boosterprik is een extra prik.
Na de eerste prik of prikken tegen corona heeft je lichaam antistoffen gemaakt tegen het coronavirus.
Deze antistoffen beschermen je tegen het coronavirus waardoor je niet ziek of minder ziek wordt.
Maar na een tijdje wordt het aantal antistoffen minder.
Daarom kun je een boosterprik krijgen.
Met deze prik maak je weer meer antistoffen aan.
Als je daarna het coronavirus krijgt, heb je een kleinere kans om erg ziek te worden...
of om in het ziekenhuis te worden opgenomen.
Iedereen vanaf 12 jaar kan een boosterprik krijgen.
De Rijksoverheid adviseert dat je de boosterprik kunt krijgen 3 maanden na je laatste vaccinatie...
of vanaf 3 maanden nadat je genezen bent van corona.
Er is niet alleen onderzocht hoe goed de boosterprik werkt, maar ook hoe veilig de boosterprik is.
Uit de onderzoeken blijkt dat de voordelen van de boosterprik groter zijn dan de risico’s...
en dat de kans op ernstige bijwerkingen heel klein is.
Ook nu veel mensen een boosterprik krijgen, wordt de veiligheid nog steeds goed in de gaten gehouden.
En mocht het toch nodig zijn, dan wordt er direct actie ondernomen.
Kijk dan op coronavaccinatie.nl of op onze websites.

Hoe werkt het vaccin?

Comirnaty is een zogenoemd mRNA-vaccin. Het brengt hele kleine vetbolletjes in het lichaam met een stukje genetische code (mRNA). Dit is dezelfde code die ook aanwezig is in het coronavirus. Dit mRNA wordt in het lichaam omgezet in spikeproteïnen, een eiwit van het virus. De stukjes van dit eiwit worden hiermee zichtbaar voor de afweercellen in het lichaam, die vervolgens antistoffen aanmaakt die het virus herkennen bij een besmetting. Komt u later in aanraking met het coronavirus? Dan wordt het virus onschadelijk gemaakt. 

Het vaccin wordt op natuurlijke wijze door het lichaam weer afgebroken en heeft geen invloed op het DNA of de vruchtbaarheid.

Hoelang beschermt het vaccin tegen COVID-19?

De duur van bescherming hangt niet alleen af van hoe hoog het niveau van antilichamen blijft over de tijd, maar ook of er nieuwe varianten circuleren waartegen de antilichamen minder effectief. De bescherming die de vaccins in de praktijk bieden wordt wereldwijd gevolgd, onder andere ook door het RIVM. Op deze manier kan men signaleren als de bescherming terug zou lopen en besluiten of er een extra booster aangeboden zou moeten worden en zo ja, aan wie. 

Voor wie is het vaccin bedoeld?

Het vaccin is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 6 maanden oud. Wie het vaccin krijgt, en wanneer, staat uitgelegd in het vaccinatieplan. De Gezondheidsraad adviseert het van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de inzet van de coronavaccins.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen van het coronavaccin van BioNTech/Pfizer zijn roodheid, zwelling en pijn op de prikplek. Dit komt vaak voor (bij meer dan 1 op de 10 mensen), maar verdwijnt ook weer na een aantal dagen. Ook spier- en gewrichtspijn kan voorkomen, net als vermoeidheid, koude rillingen en hoofdpijn. Deze bijwerkingen zijn vaak niet ernstig, maar de klachten kunnen  wel vervelend zijn.

Heeft u last van bijwerkingen na vaccinatie? Meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb. De werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit van het coronavaccin van BioNTech/Pfizer houden we, ook na markttoelating, goed in de gaten.

Standaard handelsvergunning

Het vaccin tegen COVID-19 van BioNTech/Pfizer heeft sinds september 2022 een standaard handelsvergunning. Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer kreeg bij de eerste toelating eind 2020 en begin 2021 een handelsvergunning onder voorwaarden. De fabrikant heeft resultaten van lopende klinische onderzoeken ingediend en aanvullende informatie aangeleverd over de kwaliteit van het vaccin. De aangeleverde informatie laat zien dat de coronavaccins ernstige ziekte goed kunnen voorkomen.

Productinformatie

Alle informatie over Comirnaty staat vermeld in de bijsluiter en de productinformatie voor zorgverleners. Deze vindt u terug op de website van het EMA en op de Geneesmiddeleninformatiebank. Daarnaast zijn ook de samenvatting van het beoordelingsrapport en het risicomanagement online inzichtelijk.

Naast de bijsluiter en productinformatie voor zorgverleners, is er ook ‘Vaccin in het kort’. In dit online overzicht staat alle belangrijke informatie over het vaccin in begrijpelijke taal uitgelegd. Vaccin in het Kort is een aanvulling of de officiële bijsluiter.

Documenten