Coronavaccin Novavax (Nuvaxovid)

Nuvaxovid is een subunit-eiwitvaccin van Novavax dat voorkomt dat u ziek of ernstig ziek wordt door het coronavirus. Het is onder voorwaarden goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie voor vanaf 12 jaar.

Wat is Nuvaxovid?

Nuvaxovid is een coronavaccin dat u beschermt tegen ziekte door het coronavirus. Het is bedoeld voor jongeren en volwassenen van 12 jaar ouder en helpt het afweersysteem van uw lichaam om het coronavirus te herkennen.

Nuvaxovid bestaat uit twee prikken. De tweede prik krijgt u minimaal drie weken na de eerste prik. Zeven dagen na de tweede prik bent u maximaal beschermd tegen het coronavirus. De kans dat u ziek of ernstig ziek wordt is dan klein.

Hoe werkt het vaccin?

Nuvaxovid is een zogenoemd subunit-eiwitvaccin. In het vaccin zitten kleine deeltjes van het spike-eiwit van het coronavirus, nagemaakt in het laboratorium. Ook zit er een hulpstof in die de afweerreactie van het lichaam op dit eiwit versterkt. Dit noemen we een ‘adjuvans’.

Als reactie op dit vaccin zal het lichaam na de prik antistoffen aanmaken tegen de eiwitdeeltjes. Als u later in contact komt met het SARS-CoV-2 virus, herkent uw afweersysteem het spike-eiwit op het virus. Het afweersysteem voorkomt dat het virus cellen kan binnendringen. Hierdoor kan het virus zich niet vermenigvuldigen. De kans op ziekte en ernstige ziekte wordt daardoor kleiner.

Het vaccin wordt op natuurlijke wijze weer door het lichaam afgebroken.

Hoe lang beschermt het vaccin tegen COVID-19?

We weten op dit moment nog niet hoelang Nuvaxovid bescherming biedt tegen het coronavirus. Dit wordt nu uitvoerig onderzocht in de klinische studies en wordt ook na goedkeuring en markttoelating van het vaccin verder gevolgd, in ieder geval gedurende twee jaar.

Van andere coronavaccins weten we dat de bescherming maanden na vaccinatie nog hoog is. Wel neemt het aantal antistoffen na verloop van tijd langzaam af.

Voor wie is het vaccin bedoeld?

Het vaccin is geschikt voor jongeren en volwassenen vanaf 12 jaar. Wie het vaccin krijgt, en wanneer, staat uitgelegd in het vaccinatieplan van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.  

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen van Nuvaxovid zijn vermoeidheid, spierpijn, gewrichtspijn, niet lekker voelen, hoofdpijn, pijn op de prikplek, misselijkheid en overgeven. Deze komen vaak voor (bij meer dan 1 op de 10 mensen), maar verdwijnen ook weer na een aantal dagen. Deze bijwerkingen zijn vaak niet ernstig, maar de klachten kunnen wel vervelend zijn.

Heeft u last van bijwerkingen na vaccinatie? Meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb. De werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit van Nuvaxovid wordt ook na markttoelating goed in de gaten gehouden.

Productinformatie

De bijsluiter en de productinformatie voor zorgverleners van Nuvaxovid vindt u terug op de website van het EMA en op de Geneesmiddeleninformatiebank. Daarnaast zijn op de EMA-website ook de samenvatting van het beoordelingsrapport en het risicomanagement online inzichtelijk.

Naast de bijsluiter en productinformatie voor zorgverleners, is er ook ‘Vaccin in het kort’. In dit online overzicht staat alle belangrijke informatie over het vaccin in begrijpelijke taal uitgelegd. Vaccin in het Kort is een aanvulling op de officiële bijsluiter.