EMA: Waarschijnlijk geen verband AstraZeneca vaccin en trombose, onderzoek loopt

Er is op dit moment geen aanleiding om aan te nemen dat de gemelde trombosegevallen zijn veroorzaakt door vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca. Trombose staat niet aangemerkt als een bijwerking van dit vaccin.

Dat stelt het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het Europees Medicijnagentschap vandaag. Medicijnautoriteit CBG is onderdeel van dit comité. In Denemarken is de vaccinatiecampagne met het AstraZeneca vaccin uit voorzorg stopgezet, vanwege meldingen van trombose nadat mensen gevaccineerd waren. Een iemand is overleden. Ook een paar andere landen hebben uit voorzorg de vaccinatie stilgelegd.

Prof. dr. Ton de Boer:

We benadrukken dat de gemelde trombosegevallen hoogstwaarschijnlijk niet zijn gerelateerd aan het vaccin van AstraZeneca. Trombose en longembolie zijn géén bekende bijwerkingen van het vaccin. Wanneer grote groepen worden gevaccineerd zoals nu het geval is, dan kun je dergelijke meldingen verwachten.

Het comité blijft bij het standpunt dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de risico’s. Dat onderzoek door het PRAC loopt op dit moment nog. Het comité onderzoekt op dit moment al alle meldingen na vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca van trombose en andere aandoeningen die met bloedstolling te maken hebben. Zodra er meer bekend is zal EMA weer communiceren.