Coronavaccin Valneva

Valneva is een geïnactiveerd virusvaccin met een hulpstof (adjuvans) dat voorkomt dat u ziek of ernstig ziek wordt door het coronavirus. Het is goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie voor volwassenen tussen de 18 en 50 jaar.

Wat is Valneva?

Valneva is bedoeld voor mensen die nog niet eerder gevaccineerd zijn tegen corona. De basisserie bestaat uit twee prikken. De tweede prik krijgt u minimaal vier weken na de eerste prik. De kans dat u ziek of ernstig ziek wordt is dan klein.

Hoe werkt het vaccin?

Valneva is een vaccin met een geïnactiveerd virus. Bij dit type vaccin wordt het oorspronkelijke virus gebruikt. Maar dit wordt eerst zo bewerkt dat iemand er niet meer ziek van kan worden, maar wel een afweerrectie geeft tegen het virus. Ook zitten er twee hulpstoffen in het vaccin die de afweerreactie van het lichaam op het virus versterken.

Als reactie op dit vaccin zal het lichaam na de prik antistoffen aanmaken tegen het geïnactiveerde virus. Als u later in contact komt met het SARS-CoV-2 virus, herkent uw afweersysteem het virus. Het afweersysteem voorkomt dat het virus in de cellen kan binnendringen. Hierdoor kan het virus zich niet vermenigvuldigen. De kans op ziekte en ernstige ziekte wordt daardoor kleiner. Het vaccin wordt op natuurlijke wijze weer door het lichaam afgebroken.

Hoe lang beschermt het vaccin tegen COVID-19?

Op dit moment weten we niet hoe lang dit vaccin beschermt tegen het coronavirus. De mensen die deelnamen aan de klinische studies worden de komende tijd goed in de gaten gehouden, voor minimaal twee jaar.

Van andere coronavaccins weten we dat de bescherming na vaccinatie hoog is, maar dat het aantal antistoffen na verloop van tijd langzaam afneemt.

Voor wie is het vaccin bedoeld?

Valneva is geschikt voor volwassenen tussen 18 en 50 jaar oud. Wie het vaccin krijgt, en wanneer, staat uitgelegd in het vaccinatieplan van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.  

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen van Valneva zijn gevoeligheid of pijn op de prikplek, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn en misselijkheid en overgeven. Deze komen vaak voor (bij meer dan 1 op de 10 mensen), maar verdwijnen ook weer na een aantal dagen. Deze bijwerkingen zijn vaak niet ernstig, maar de klachten kunnen vervelend zijn. Meer informatie staat in de bijsluiter.

Heeft u last van bijwerkingen na vaccinatie? Meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb. De werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit van Nuvaxovid wordt ook na markttoelating goed in de gaten gehouden.

Productinformatie

De bijsluiter en de productinformatie voor zorgverleners van Valneva vindt u terug op de website van de Geneesmiddeleninformatiebank en de website van het EMA. Daarnaast zijn op de EMA-website ook de samenvatting van het beoordelingsrapport en het risicomanagement online inzichtelijk.