Updates over veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit coronamedicijnen

Overal ter wereld zijn medicijnen in ontwikkeling tegen het coronavirus (de veroorzaker van COVID-19). Samen met het Europees medicijnagentschap EMA en collega’s wereldwijd, beoordeelt en bewaakt het CBG de kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid van mogelijke coronamedicijnen.

©Hollandse Hoogte

Vergunning voor gebruik remdesivir bij COVID-19 patiënten verlengd

Laatste update: donderdag 19 augustus 2021, 17:00 uur

Op basis van resultaten uit klinische studies is de vergunning voor het middel remdesivir (Velkury) voorwaardelijk verlengd voor een jaar. Remdesivir is een antiviraal middel dat wordt gebruikt voor de behandeling van ziekenhuispatiënten met COVID-19, die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben.

Start beoordeling RoActemra als behandeling voor COVID-19-patiënten

Maandag 16 augustus 2021, 15:00 uur

Het Europees medicijnagentschap EMA is begonnen met de beoordeling van het geneesmiddel RoActemra (tocilizumab) voor gebruik bij ziekenhuispatiënten met ernstige COVID-19 die corticosteroïden krijgen en extra zuurstof nodig hebben. RoActemra is al goedgekeurd voor behandeling van volwassenen met reuma en reuscelarteritis, een ziekte waarbij slagaders (meestal van het hoofd) ontstoken zijn.

Het medicijn remt een stof (Interleukine-6) die bij sommige COVID-19 patiënten verhoogd is.  

Het geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP van het EMA voert een versnelde beoordeling uit. Het comité kijkt daarbij naar de balans tussen werkzaamheid en veiligheid van het medicijn, op basis van resultaten uit vier studies. Het CBG neemt namens Nederland deel aan dit comité. Het EMA verwacht de beoordeling half oktober klaar te hebben.

Start beoordeling anakinra bij coronapatiënten met longontsteking

Maandag 19 juli 2021, 14:00 uur

Het geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP start met de beoordeling van een aanvraag voor uitbreiding van de indicatie van Kineret (anakinra) bij de behandeling van volwassen coronapatiënten in het ziekenhuis met een longontsteking die het risico lopen op ernstige complicaties aan de longen. Medicijnautoriteit CBG neemt namens Nederland deel aan dit comité.

Kineret is een medicijn dat ervoor zorgt dat het afweersysteem minder hard werkt. Het is op dit moment goedgekeurd voor behandeling van een aantal ontstekingsziektes. De werkzame stof anakinra remt een aantal ontstekingsprocessen in het lichaam. Mogelijk helpt het ook bij het voorkomen van weefselschade en ontsteking bij COVID-19.

Op dit moment kijkt het comité naar de onderzoeksgegevens. De uitkomst van de beoordeling wordt verwacht in oktober.

Oudere berichten 2021

Oudere berichten 2020