Oproep EMA: werk samen in onderzoek naar medicijnen tegen corona

Er vindt momenteel veel onderzoek plaats naar medicijnen tegen het coronavirus. Het Europees medicijnagentschap EMA roept bedrijven en onderzoeksgroepen op om zich aan te sluiten bij grote initiatieven.

Hierdoor is het mogelijk om meerdere medicijnen met elkaar te vergelijken, in grotere groepen patiënten. Zo kan er sneller een uitspraak gedaan worden over de werkzaamheid en veiligheid van mogelijke medicijnen.

Prof. dr. Ton de Boer, voorzitter van het CBG, zegt hierover:

In een kleine studie duurt het veel langer dan in een grote studie voordat er voldoende patiënten zijn onderzocht om een goede uitspraak te kunnen doen over de gunstige effecten en de bijwerkingen van mogelijk werkzame medicijnen. We roepen bedrijven en onderzoeksgroepen dan ook op om samen te werken om op deze manier zo snel als mogelijk een werkzaam medicijn tegen het coronavirus te vinden.

Het EMA is bezorgd dat de verschillende onderzoeken naar medicijnen tegen het coronavirus te kleinschalig zijn om goede conclusies uit te kunnen trekken. Daarom worden bedrijven en onderzoeksgroepen opgeroepen om samen te werken in consortia voor de uitvoering van grote studies. Dergelijke studies moeten gerandomiseerd zijn; studies waarin een of meerdere behandelingen worden vergeleken met de bestaande behandeling (controle groep) en waarbij patiënten willekeurig (door loting) een van de behandelingen krijgen toegewezen. Door samen te werken kunnen meerdere medicijnen tegelijkertijd worden geëvalueerd volgens dezelfde criteria in grotere groepen patiënten. Hierdoor krijgen we het snelst inzicht in de werkzaamheid en veiligheid van de verschillende behandelopties.

Lees hier het originele bericht van het EMA of bekijk onze update-pagina met al het nieuws over corona en medicijnen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Hollandse Hoogte