Column 'Over medicijnen': Waarom doen we zo moeilijk?

Op dit moment is de hele wereld koortsachtig op zoek naar medicijnen tegen corona. Oude en nieuwe middelen: alles wordt uit de kast getrokken in de hoop op iets bruikbaars. De tijd dringt immers.

Zeker nu er nog geen vaccin is. En dan komen wij met een waarschuwing tegen het gebruik van de malariamiddelen (hydroxy)chloroquine bij corona. Dat je er hartritmestoornissen van kunt krijgen. Dat ze alleen in het ziekenhuis gegeven mogen worden, en alleen aan ernstig zieke corona-patiënten. Terwijl die middelen al heel lang op de markt zijn. En al lang bekend is dat ze hartritmestoornissen kunnen veroorzaken. Op social media las ik dan ook veel negatieve, soms ronduit wantrouwende reacties.

Waarom we zo moeilijk doen? Begrijpen we de haast en noodzaak niet? Spelen we onder één hoedje met de industrie, op zoek naar het grote geld? Houden we daarom ‘goedkope’ middelen tegen? Ik snap de reacties, maar schrik er toch van. Ook ik ben bezorgd om de gezondheid van mijn moeder en dierbaren en hoop zo snel mogelijk op een werkzaam medicijn.  Ja, wij zijn kritisch, maar met reden. Als medicijnautoriteit beoordelen én bewaken wij de werkzaamheid en veiligheid van medicijnen. Maar dan wel op basis van data. Van feiten.

Het coronavirus is een nieuw virus. We weten daarom nog niet goed welke medicijnen werken. Sommige, zoals bloedverdunners of vochtafdrijvende middelen, helpen mogelijk tegen bepaalde symptomen. Maar zeker weten we dat niet. De patiëntengroep bij corona is ‘nieuw’ en de ziekte verloopt soms heel heftig. Elk medicijn dat artsen nu inzetten, is experimenteel. Dus zijn we dringend op zoek naar meer feiten. Daarom geven we nu bijvoorbeeld actief wetenschappelijk advies aan onderzoekers, om te helpen bij het opzetten van goed onderzoek.

Want feiten krijg je niet door een medicijn uit te proberen op acht mensen en dan van de daken te schreeuwen dat je een oplossing hebt. Daar heb je grote, degelijke studies voor nodig. Op zoek naar meer feiten zijn we nu ook een campagne gestart waarin we coronapatiënten en dokters oproepen om bijwerkingen van medicijnen te melden. En zien we bewijs dat een medicijn bij COVID-19 niet werkt of zorgt voor ernstige bijwerkingen? Dan ondernemen we meteen actie, zoals die waarschuwing onlangs voor (hydroxy)chloroquine.

We doen dus inderdaad soms moeilijk, maar met reden. Ook wij willen medicijnen die helpen in de strijd tegen corona. Maar wel op basis van feiten, niet van horen zeggen.