AstraZeneca vraagt voorwaardelijke vergunning aan voor coronavaccin bij EMA

Het Europees Medicijnagentschap EMA heeft vandaag de officiële aanvraag ontvangen voor markttoelating van het derde coronavaccin. Deze is van farmaceut AstraZeneca en de universiteit van Oxford. Het beoordelingscomité van het EMA verwacht op 29 januari 2021 met een advies te komen, als de gegevens over kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid volledig en solide genoeg zijn. Medicijnautoriteit CBG zit namens Nederland in dit comité.

Eindbeoordeling is gestart

Voor dit coronavaccin is op 1 oktober 2020 al een zogenoemde rolling review gestart. Het EMA start nu de eindbeoordeling van de laatste aangeleverde gegevens die horen bij een voorwaardelijke handelsvergunning. Als de werkzaamheid van het vaccin opweegt tegen de risico’s, dan kan het beoordelingscomité een positief advies geven voor een voorwaardelijke handelsvergunning. Wanneer de Europese Commissie dit advies overneemt, mag dit vaccin binnen de Europese Unie gebruikt worden.

Vectorvaccin

Het coronavaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford is een vectorvaccin. Dit type vaccin bestaat uit een onschadelijk gemaakt adenovirus dat de genetische code van het coronavirus bevat, waarmee in het lichaam de welbekende spikeproteïnen aangemaakt worden. Dit spike-eiwit stimuleert de afweer in ons lichaam, waardoor bij een toekomstige besmetting het virus wordt herkend en opgeruimd. Het vectorvaccin wordt op natuurlijke wijze door het lichaam afgebroken.