Fenna Ramos presenteert Junior coronacollege

Jeugdicoon Fenna Ramos is de presentatrice van het ‘Junior coronacollege: vragen over vaccins’ op maandagmiddag 12 juli om 14:30 uur. Live vanuit de collegezaal op de Universiteit Utrecht bespreekt zij vragen van scholieren over coronavaccins met Ton de Boer, Patricia Bruijning en Naomi van Steenbergen.

Vergroot afbeelding Junior coronacollege: vragen over vaccins
Beeld: ©Kim van Aalderen

Kijk mee: informatief en digitaal college voor de jeugd

Fenna Ramos is sinds 2018 met name bekend als tv presentatrice voor NPO Zappelin. Eerder speelde zij als zangeres en actrice ook in diverse musicals en was ze onder andere te zien in Goede Tijden Slechte Tijden en als Esmee in de jeugdfilms en -serie Misfit.

Drie ‘docenten’

Fenna Ramos wordt maandag in het Junior coronacollege vergezeld door drie ‘docenten’ uit de wetenschap. Tijdens het college beantwoorden de docenten vragen van scholieren uit de zaal én de live chat. Naast - zoals eerder aangekondigd - prof. dr. Ton de Boer (voorzitter CBG en hoogleraar aan de UU) en dr. Naomi van Steenbergen (ethicus en filosoof, UU) is ook kinderarts-epidemioloog dr. Patricia Bruijning (UMC Utrecht) één van de sprekers. Als kinderarts en epidemioloog kan zij de leerlingen alles vertellen over de effecten van corona bij jongeren, het risico op lange termijn effecten van COVID en wat een vaccin doet in het lichaam van een jongere.

Junior coronacollege: vragen over vaccins

Het Junior coronacollege is gericht op leerlingen van de onderbouw middelbare school, maar alle jongeren van 12 tot 17 jaar, hun ouders en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om het college online te volgen. Tijdens het college leren jongeren wat een vaccin doet in hun lichaam, wat de voor- en nadelen van vaccinatie zijn als je jong bent, en in hoeverre zij zelf mogen bepalen of ze zich willen laten vaccineren. Dit met als doel dat de jongeren vervolgens zélf op basis van betrouwbare informatie in gesprek gaan met hun ouders en een keuze kunnen maken om zich wel of niet te laten vaccineren.

CBG-voorzitter Ton de Boer:

Eén ding gaan we zeker niet vertellen, tijdens het college. Welke keus de jongeren moeten maken. Wel prikken of niet prikken, die keus is aan iedereen persoonlijk. Wij kunnen alleen maar zorgen dat we betrouwbare informatie en de juiste feiten delen.

Livestream en vragen stellen

Het Junior coronacollege wordt live gestreamd vanuit een grote collegezaal op de Universiteit Utrecht. Een groep leerlingen van middelbare scholen zal het college ter plekke volgen. Via het YouTubekanaal van het CBG kun je ook thuis of in de klas live meekijken.

Tijdens het college is er voor de online kijkers de mogelijkheid om vragen te stellen via de live chat. Ook voorafgaand aan het college kun je al vragen insturen voor de sprekers.

Live aanwezig zijn?

Ben of ken jij iemand van de onderbouw middelbare school die ook aanwezig wil zijn bij het college en misschien zelfs live een vraag wil stellen? Inschrijven voor het bijwonen van het college op de universiteit kan nog via het inschrijfformulier op de website van U-Talent. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, maar tieners die hun vraag live durven stellen aan de experts krijgen voorrang bij de loting.

Praktische informatie

Wat: Junior coronacollege: vragen over vaccins
Voor wie: Scholieren (onderbouw) middelbare school en hun ouders
Waar te zien: YouTubekanaal van het CBG
Wanneer: 12 juli 2021, om 14:30-15:30 uur
Sprekers: Prof. dr. Ton de Boer, dr. Naomi van Steenbergen en dr. Patricia Bruijning
Live aanwezig zijn? Geef je op via het registratieformulier van U-Talent

Coronavaccins vanaf 12 jaar

Het ‘Junior coronacollege: vragen over vaccins’ is een samenwerking tussen het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), de Universiteit Utrecht (UU) en U-Talent. Het initiatief is opgezet naar aanleiding van het overheidsbesluit om ook gezonde kinderen vanaf 12 jaar een vaccin tegen COVID-19 aan te bieden.

Op 30 juni besloot minister Hugo de Jonge op advies van de Gezondheidsraad om ook gezonde kinderen vanaf 12 jaar de kans te geven zich te laten vaccineren. Deze jongeren zijn daarmee opgenomen in het Nederlandse coronavaccinatieprogramma en kunnen geprikt worden met de vaccins die zijn goedgekeurd voor deze leeftijdsgroep. Het beoordelingscomité van het Europees medicijnagentschap EMA heeft het vaccin van Pfizer/BioNtech al goedgekeurd voor gebruik vanaf 12 jaar. Medicijnautoriteit CBG zit namens Nederland in dit beoordelingscomité. Voor het vaccin van Moderna zal het EMA naar verwachting in juli een uitspraak doen.