DKTP-Hib-HepB vaccin

DKTP-Hib-HepB staat voor difterie, kinkhoest, tetanus, polio, hib-ziekten en hepatitis B. Dit zijn ziektes die veroorzaakt worden door bacteriën en virussen. Vooral voor jonge kinderen kunnen de ziektes gevaarlijk zijn. Het DKTP-Hib-HepB vaccin beschermt tegen deze ziektes en is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Wat zijn difterie, kinkhoest, tetanus, polio, hib-ziekten en hepatitis B?

Difterie, kinkhoest, tetanus, polio, hib-ziekten en hepatitis B zijn zeer besmettelijke infectieziektes veroorzaakt door bacteriën en virussen.  De ziektes kennen verschillende ziekteverschijnselen. Hieronder de meeste kenmerkende verschijnselen op een rij.

Hoe werkt het vaccin?

Het DKTP-Hib-HepB-vaccin is een zogenoemd volledig geïnactiveerd vaccin. Het vaccin bestaat uit kleine deeltjes dode bacteriën en virussen. Deze bacteriën en virussen maken je niet ziek, maar zorgen ervoor dat het lichaam afweerstoffen aanmaakt. Komt jouw lichaam later nog eens in aanraking met een van deze bacteriën en virussen? Dan zorgen deze antistoffen ervoor dat je niet of minder ernstig ziek wordt.

Vergroot afbeelding

Hoe goed beschermt het vaccin?

Het DKTP-Hib-HepB vaccin Vaxelis is uitgebreid onderzocht in twee studies met 2.500 kinderen vanaf 6 weken oud. In de studie kregen de kinderen twee of drie doseringen van het vaccin in de eerste zes maanden van hun leven. Kort na het eerste levensjaar kregen ze nog een prik.   

Beide onderzoeken toonden aan dat het vaccin tussen de 90% en 100% bescherming biedt tegen alle zes ziektes als de hele vaccinatiekuur wordt afgemaakt. De effecten van het DKTP-Hib-HepB vaccin waren hierbij vergelijkbaar met een ander geregistreerd vaccin (Infanrix hexa) die beschermt tegen deze zes ziektes.

Voor wie is het vaccin?

Het DKTP-Hib-Hepb vaccin is opgenomen in het Rijksvaccinatie programma. Kinderen krijgen een uitnodiging voor de vaccinatie als ze 3 maanden, 5 maanden en 11 maanden oud zijn. Bij de leeftijd van 4 jaar krijgen kinderen nog een herhaalvaccinatie voor DKTP en met 9 jaar volgt nog een prik voor DKT. Deze herhaalprikken zijn nodig om de bescherming hoog te houden.

Het vaccin kan bij kinderen met een allergie voor de bestanddelen van het vaccin potentieel gevaarlijk zijn. Raadpleeg bij allergieën altijd de bijsluiter of overleg met een arts vóór de vaccinatie.

Vaxelis mag niet worden gebruikt in de volgende gevallen:

  • Bij kinderen die ooit binnen zeven dagen na een vaccin tegen kinkhoest (pertussis) last hebben gehad van ziekte van de hersenen (encefalopathie) zonder aanwijsbare oorzaak.  
  • Bij kinderen met een niet onder controle gebrachte ziekte of ernstige ziekte van de hersenen of het zenuwstelsel.

Wat zijn de bijwerkingen van het vaccin?

De bijwerkingen die het meest voorkomen, zijn niet ernstig. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn:

  •  Pijn op de prikplek
  •  Hangerigheid
  •  Minder eetlust
  •  Koorts
  •  Braken
  •  Diarree

Deze bijwerkingen komen regelmatig voor en verdwijnen na een paar dagen.

Lees de bijsluiter voor meer informatie over het DKTP-Hib-Hepb vaccin.

Vermoed je dat jouw kind last heeft van een (mogelijke) bijwerking na een DKTP-Hib-HepB-vaccinatie? Meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb. Of neem contact op met jouw huisarts, apotheker of verpleegkundige.

Wat zijn de voor- en nadelen van het vaccin?

De voordelen van het DKTP-Hib-HepB vaccin zijn:

  • Je bent beschermd tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, hib-ziekten en hepatitis B;
  • Na vijf prikken (3x DKTP-Hib-HepB, 2x DKTP, 1x DKT) ben je voor tenminste 10 jaar beschermd tegen deze ziektes.

De nadelen van het DKTP-Hib-HepB  vaccin zijn:

  • Op de plek van de prik kan je last hebben van wat pijn, roodheid of een lichte zwelling; 
  • Na de prik kan je ook last hebben van koorts, hangerigheid, braken en diarree;

Veelgestelde vragen over het vaccin

Meer informatie

Wil je meer informatie over het DKTP-Hib-HepB-vaccin? Je vindt de productinformatie over dit vaccin in de Geneesmiddeleninformatiebank.

Over het CBG
Het CBG heeft alle vaccins die in Nederland op de markt zijn beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Ook nadat vaccins op de markt zijn houden we de (mogelijke) bijwerkingen goed in de gaten en ondernemen we actie als dat nodig is. Meer informatie.