Kinkhoestvaccin tijdens zwangerschap: de 22-wekenprik

Kinkhoest is een zeer besmettelijke infectieziekte, veroorzaakt door een bacterie. Het is vooral gevaarlijk voor jonge baby’s. Kinkhoest kan ernstige hoestbuien en daardoor benauwdheid veroorzaken. De hoest kan 2 maanden of langer duren. Ook kan uw kind in ademnood komen en zelfs een longontsteking of hersenschade krijgen. Het kinkhoestvaccin beschermt u en uw baby tegen kinkhoest.

Hoe werkt het kinkhoestvaccin?

In het vaccin zit een kleine hoeveelheid onschadelijk gemaakte stukjes van de kinkhoestbacterie. Bij inenting maakt het lichaam tegen deze bacteriestukjes antistoffen aan. Wanneer u vervolgens in aanraking komt met de kinkhoestbacterie, zorgen de bestaande antistoffen ervoor dat u niet ziek wordt.

Bent u zwanger en krijgt u de kinkhoestvaccinatie? Dan is uw baby de eerste maanden na de geboorte beschermd. Via uw placenta krijgt uw ongeboren baby namelijk uw antistoffen tegen kinkhoest mee. Ook bent u zelf beschermd tegen de ziekte, waardoor u na uw bevalling uw pasgeboren baby niet kunt besmetten. Bent u als kind gevaccineerd tegen kinkhoest dan kunt u alsnog de 22-wekenprik halen tijdens uw zwangerschap. U heeft namelijk wel antistoffen opgebouwd voor uzelf, maar deze zijn niet voldoende om ook uw baby te beschermen.

Het vaccin dat beschikbaar is voor zwangere vrouwen is een combinatievaccin tegen drie ziektes: difterie, kinkhoest en tetanus (DKT). Bekijk hier het overzicht van vaccins die zijn goedgekeurd door het CBG.

Waarom een prik vanaf 22 weken zwangerschap?

Jonge kinderen krijgen hun eerste vaccinaties pas vanaf de tweede maand na de geboorte, via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Vóór die tijd zijn ze dus niet beschermd tegen kinkhoest. Om jonge baby’s toch te beschermen, kunnen zwangere vrouwen vanaf de 22e week van de zwangerschap ook de vaccinatie halen. Zo zijn ook baby’s die te vroeg geboren worden, beschermd.

Kan ik me in het derde trimester ook nog laten vaccineren tegen kinkhoest? En wat als ik net kinkhoest heb gehad? De antwoorden op deze en nog meer veelgestelde vragen leest u op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

Wat zijn de voor- en nadelen van het kinkhoestvaccin tijdens de zwangerschap?

De voordelen van de kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap zijn:

  • Het vaccin beschermt uw baby tegen kinkhoest. Uit verschillende internationale studies blijkt dat het vaccin 90% bescherming geeft bij baby’s vanaf de geboorte tot 2-3 maanden oud.
  • U bent zelf beschermd tegen kinkhoest en u kunt na uw bevalling uw baby ook niet besmetten.
  • Uw kind heeft in de meeste gevallen zelf een prik minder nodig. Het RVP adviseert dan om een maand later te beginnen met de vaccinaties van uw kind.

De nadelen van het kinkhoestvaccin zijn:

  • Op de plek van de prik kunt u kort last hebben van wat pijn, roodheid of een lichte zwelling.
  • De dagen na de prik kunt u wat last hebben van slaperigheid of hoofdpijn.
  • Om uw baby blijvend te beschermen is het belangrijk dat uw baby ook de andere vaccinaties tegen kinkhoest van de overheid (RVP) krijgt. 

7 misverstanden over het kinkhoestvaccin

Is het kinkhoestvaccin veilig?

Het CBG stelt hoge eisen aan de kwaliteit van vaccins. Studies brengen de veiligheid van vaccins goed in kaart. Fabrikanten moeten nieuwe vaccins meestal bij enkele duizenden personen onderzoeken. Het vooraf testen op grote groepen personen biedt het vertrouwen dat de kans op ernstige bijwerkingen gering is. Het CBG bekijkt zorgvuldig en kritisch alle onderzoeken met en over het vaccin. Samen met andere Europese landen beoordeelt het CBG de kwaliteit van het vaccin, of het vaccin werkt en of het veilig is. Op de pagina over Veiligheid van Vaccins leest u hier meer over.