Wetenschapsbeleid 2025-2029: van expertise naar impact
Het CBG heeft een nieuw wetenschapsbeleid voor 2025-2029. Vier hoofdthema's zijn leidend voor regulatoire wetenschap binnen het CBG in de komende vier jaar. Het nieuwe beleidsplan hebben we gisteren gepresenteerd in TivoliVredenburg in Utrecht tijdens de jaarlijkse CBG Wetenschapsdag.
‘Van expertise naar impact: Wetenschap als fundament voor regulatoire innovatie’, zoals het beleid genoemd is, is een vervolg op het wetenschapsbeleid 2020-2024. In het nieuwe beleid sluiten we aan op een wereld waarin technologische en maatschappelijke ontwikkelingen elkaar snel opvolgen.
Het is essentieel dat we als organisatie blijven leren, innoveren en reflecteren. Regulatoire wetenschap helpt ons daarbij. Het stelt ons in staat om met wetenschappelijk onderzoek bij te dragen aan de kwaliteit van ons beoordelingswerk én aan de ontwikkeling van het systeem van medicijnbeoordeling en -bewaking als geheel.
Vanwege die snel opvolgende ontwikkelingen, heeft het CBG in het Strategisch Business Plan 2024-2028 bepaald dat we meer gaan focussen op een aantal expertisegebieden. Die focus komt ook terug in ons wetenschapsbeleid, waar we ons richten op vier hoofdthema’s:
- Vervanging, vermindering en verfijning van dierproeven (3V’s)
- Data gedreven beoordeling
- Personalised medicine
- Nieuwe farmaceutische wetgeving
In het beleidsdocument lees je meer over deze thema’s. Daarnaast gaan Marjon Pasmooij (hoofd afdeling Wetenschap bij het CBG), Eric Boersma (Collegelid en voorzitter van de Commissie Wetenschap) en Aimad Torqui (divisiehoofd Europa, Geneesmiddelgebruik en Veterinair) in een uitgebreid interview verder in op het belang van wetenschappelijk onderzoek voor de processen rond beoordeling en bewaking van medicijnen.