Ervaringen nieuwe veterinaire wetgeving: lessen voor de humane geneesmiddelenwetgeving?

Sinds 28 januari 2022 is de Verordening diergeneesmiddelen 2019/6 een feit. Op dit moment loopt een vergelijkbare herziening van de wetgeving voor humane geneesmiddelen. Zijn er lessen te leren uit de ervaringen van het veterinaire traject voor deze herziening?  

Frederik Schutte bespreekt in zijn presentatie de kansen en uitdagingen van de nieuwe Europese wet. De lessen die zijn geleerd bij de recent herziene EU-regelgeving voor diergeneesmiddelen wordt hierbij als voorbeeld genomen.  

De nieuwe Europese regelgeving heeft een aantal gemeenschappelijke doelstellingen met de verordening diergeneesmiddelen:  

  • competitief zijn met de regulering in de VS  
  • stimulering van innovatie 
  • het creëren van een interne Europese markt 
  • het bijdragen aan een duurzaam milieu  
  • de bestrijding van antimicrobiële resistentie.  

In de presentatie wordt vanuit het standpunt van de veterinaire industrie stilgestaan bij welke oplossingen zijn voorgesteld om de doelstellingen te bereiken en welke kansen en uitdagingen deze met zich meebrengen. Frederik spreekt namens Animal Health Europe

Rico Slingerland zal in zijn presentatie ingaan  op de veranderingen in de veterinaire ICT. Het in gebruik nemen van de Union Product Database is hierbij de belangrijkste wijziging. Rico geeft een inkijkje in het ontwikkelen en gebruiken van de veterinaire databank UPD. Hij legt verbanden naar recente en toekomstige humane ICT ontwikkelingen en benoemt de veterinaire lessen die van toepassing kunnen zijn. Rico is alternate CMDv lid en werkzaam bij het Bureau Diergeneesmiddelen. 

Deze sessie is interessant voor deelnemers die zich bezighouden met de regelgeving voor de diergeneesmiddelen, maar ook voor deelnemers die zich bezighouden met de regelgeving voor humane geneesmiddelen. 

Sprekers