Het apenpokkenvirus: vragen over vaccins en medicijnen

Het apenpokkenvirus is sinds het voorjaar van 2022 in Europa aanwezig. Tegen de zeldzame ziekte, die door het virus wordt veroorzaakt, bestaan medicijnen. Ook is er een vaccin. Een medicijn tegen apenpokken is Tecovirimat. Als vaccin hebben we in Nederland Imvanex. We zetten een aantal vragen en antwoorden op een rij.

Vragen en antwoorden

Omdat de laatste maanden de ziekte ook in Nederland opduikt, kun je vragen hebben. Bijvoorbeeld wat de bijwerkingen zijn van de medicijnen en vaccins. En of het vaccin goed werkt tegen deze ziekte. We beantwoorden hier drie veel gestelde vragen. Je vindt ze via de link hieronder. Staat jouw vraag er niet bij? Mail ons dan!
 

Vaccin

Het pokkenvaccin Imvanex kan gebruikt worden als vaccin om volwassenen te beschermen tegen het apenpokkenvirus. Imvanex is in 2013 goedgekeurd in de Europese Unie om pokken te voorkomen. Recent is dat uitgebreid met bescherming tegen het apenpokkenvirus

Dit vaccin bevat een verzwakte vorm van het vacciniavirus. Het pokkenvirus, het apenpokkenvirus en het vacciniavirus dat in het vaccin zit, lijken op elkaar. Het vaccin biedt bescherming en heeft milde tot matige bijwerkingen. De productinformatie voor zorgverleners en de bijsluiter van Imvanex staan in onze Geneesmiddeleninformatiebank.
 

Vergroot afbeelding
Beeld: ©NIAID / NIAID