Pokkenvaccin Imvanex ook inzetbaar tegen apenpokken

Het pokkenvaccin Imvanex mag ook ingezet worden als vaccin om volwassenen te beschermen tegen het apenpokkenvirus. Dat heeft het geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP bekendgemaakt. Nederland is vertegenwoordigd in dit comité. 

Imvanex is sinds 2013 goedgekeurd in de Europese Unie om pokken te voorkomen. Het vaccin bevat een verzwakte vorm van het vacciniavirus. Dit is een virus dat lijkt op het pokkenvirus. Het vaccin zal bescherming bieden tegen de pokken en heeft milde tot matige bijwerkingen.

Het pokkenvirus, het apenpokkenvirus en het vacciniavirus dat in het vaccin zit, lijken op elkaar. Omdat Imvanex beschermt tegen pokken, is het zeer waarschijnlijk dat het ook beschermt tegen het apenpokkenvirus. Het beoordelingscomité heeft gekeken naar een aantal studies met proefdieren. Daaruit blijkt inderdaad dat Imvanex ook bescherming kan bieden tegen de apenpokken.

Daarom adviseert het comité om de goedkeuring voor Imvanex uit te breiden naar het apenpokkenvirus. De fabrikant van het vaccin moet in de dagelijkse praktijk gegevens blijven verzamelen om de werkzaamheid van het vaccin tegen apenpokken te bevestigen. 

In Nederland zet het RIVM dit vaccin al in voor preventieve vaccinatie van risicogroepen. Omdat Imvanex nog niet geregistreerd was tegen apenpokken, gebeurde dat op basis van ‘off-label gebruik’.
 

Productinformatie 

De productinformatie voor zorgverleners en de bijsluiter van Imvanex worden binnenkort aangepast. Deze zijn terug te vinden in onze Geneesmiddeleninformatiebank. Ook publiceert het Europees medicijnagentschap EMA binnenkort het beoordelingsrapport over Imvanex.