DHPC Champix

De firma Pfizer roept apothekers op om alle batches Champix (varenicline) terug te sturen. Champix is een middel dat wordt gebruikt bij het stoppen met roken. Pfizer doet dit omdat is vastgesteld dat alle partijen van Champix een te grote hoeveelheid nitrosamines hebben. Nitrosamines kunnen kankerverwekkend zijn voor mensen. Er is voor zover bekend geen direct risico voor patiënten die het medicijn nu gebruiken.

In juli 2021 riep Pfizer al een aantal batches van Champix terug vanwege een te grote hoeveelheid nitrosamines. Er is nu vastgesteld dat alle Champix een te hoog gehalte nitrosamines heeft.

Door de terugroepactie is er de komende tijd te weinig Champix (varenicline) in Nederland. Zorgverleners worden gevraagd om géén nieuwe patiënten te laten starten met Champix (varenicline). Ook is het belangrijk dat patiënten niet zomaar stoppen met Champix. Zij kunnen in overleg met hun arts of apotheker overstappen op een ander medicijn.

Advies aan patiënten

  • Gebruikt u Champix? Stop niet zomaar met het gebruik van dit medicijn. Vraag uw arts of apotheker om een ander medicijn.

Advies aan zorgverleners

  • Start geen nieuwe behandelingen met Champix;
  • Wanneer in overleg met de patiënt de behandeling met Champix niet wordt afgemaakt, zijn er andere medicijnen beschikbaar, zoals nicotine vervangende middelen of bupropion;
  • Stoppen met een behandeling met Champix (varenicline)  kan leiden tot meer geïrriteerdheid, meer neiging om te roken, depressie en/of slapeloosheid. Overweeg om de dosis van Champix af te bouwen.

Advies aan apothekers

  • Apothekers die nog niet benaderd zijn door hun groothandel en Champix verpakkingen op voorraad hebben in de apotheek, worden verzocht om de verpakkingen per omgaande te retourneren naar hun groothandel.