DHPC Champix

De firma Pfizer heeft een aantal batches van Champix (varenicline) teruggeroepen en stopt tijdelijk met de distributie van het medicijn. Champix is een middel dat wordt gebruikt bij de behandeling voor het stoppen met roken. Pfizer doet dit uit voorzorg omdat een aantal partijen van Champix een te grote hoeveelheid nitrosamines bevat. Nitrosamines kunnen kankerverwekkend zijn voor mensen. Er is voor zo ver bekend geen direct risico voor patiënten die het medicijn nu gebruiken.

Door de terugroepactie en de tijdelijke distributiestop is er een tekort aan Champix (varenicline) in Nederland. Zorgverleners worden opgeroepen om géén nieuwe patiënten te laten starten met Champix (varenicline). Ook is het belangrijk dat patiënten niet zomaar stoppen met het medicijn. Zij kunnen in overleg met hun arts of apotheker overstappen op een ander geneesmiddel.

Advies aan patiënten

  • Gebruikt u Champix? Stop niet zomaar met het gebruik van dit medicijn. Overleg met uw arts of apotheker welke alternatieve medicijnen er zijn.

Advies aan zorgverleners

  • Start uit voorzorg geen nieuwe behandelingen met Champix.
  • Wanneer in overleg met de patiënt de behandeling met Champix niet wordt afgemaakt zijn er alternatieve middelen beschikbaar, zoals nicotine vervangende middelen of bupropion.
  • Het stoppen van de behandeling met (varenicline) Champix kan leiden tot meer geïrriteerdheid, meer neiging om te roken, depressie en/of slapeloosheid. Overweeg om de dosis van Champix af te bouwen