Medicijnen met en zonder recept

Heb je wel of geen recept nodig voor een medicijn? Voor de meeste medicijnen heb je een recept van een arts nodig. Medicijnen zonder recept zijn te koop bij bijvoorbeeld een apotheek, drogist of supermarkt. Het CBG bepaalt of voor een medicijn een recept nodig is of niet.

Het CBG beslist ook waar medicijnen zonder recept verkocht mogen worden. Bijvoorbeeld: alleen bij de apotheek, alleen bij de apotheek en drogist of ook bij de supermarkt of een benzinestation.

Hoe wordt bepaald waar een medicijn verkrijgbaar is?

Wanneer heb je een recept nodig?

  • Je hebt een klacht waarvoor je naar een arts of andere zorgverlener moet. Zij kunnen bepalen welk medicijn je het beste kunt gebruiken. Het is belangrijk dat je het medicijn van de apotheker krijgt. De apotheker bekijkt welke medicijnen je  nog meer gebruikt en of je deze samen mag gebruiken.
  • Er zitten risico’s aan het gebruiken van het medicijn zonder begeleiding van een zorgverlener. Bijvoorbeeld, omdat een medicijn erge bijwerkingen kan geven. Of omdat het nodig is om de hoeveelheid van het medicijn in het bloed of de effecten van het medicijn te controleren.
  • Het gaat om een medicijn wat vaak verkeerd gebruikt wordt. Verkeerd gebruik van medicijnen kan gevaarlijk zijn.
  • Het gaat om een nieuw medicijn. Het CBG wil dan meer weten over het gebruik van het medicijn in de praktijk. Waarvoor wordt het gebruikt? Heeft het medicijn het gewenste effect? En zijn er misschien nog nieuwe bijwerkingen of komen bekende bijwerkingen vaker voor dan gedacht?
  • Je krijgt een medicijn via een injectie.

Wanneer heb je geen recept nodig?

Je hebt geen recept nodig, als het CBG heeft bepaald dat een arts het medicijn niet hoeft voor te schrijven. We noemen dit zelfzorgmedicijnen. Je kunt met deze medicijnen zelf met je ziekte, klachten of ongemakken omgaan. Zelfzorgmedicijnen zijn een belangrijke aanvulling op de professionele zorg.

Medicijnen zonder recept zijn bedoeld om een korte tijd te gebruiken. Dat staat ook in de bijsluiter. Het CBG deelt zelfzorgmedicijnen in in de categorieën: UA, UAD en AV. Deze drie criteria bepalen waar je het medicijn kunt kopen.

Gebruik medicijnen op de juiste manier

Geen enkel medicijn is zonder risico's. Ook de medicijnen die onder Algemene Verkoop (AV) vallen. Gebruik ze daarom een korte tijd en op de juiste manier. Dit staat in de bijsluiter. Gaan jouw klachten niet over? Neem contact op met je arts. Je bent ten slotte zelf verantwoordelijk voor het goed gebruiken van je medicijnen.

Medicijnen in het buitenland

In sommige (Europese) landen kun je medicijnen kopen waar in Nederland een recept voor nodig is. En andersom. Elk land heeft daarover zijn eigen regels: of voor een medicijn wel of geen recept nodig is en waar het verkocht mag worden.

Veilig gebruik van medicijnen zonder recept

Iedereen gebruikt weleens medicijnen waarvoor geen recept nodig is. Bijvoorbeeld paracetamol, hooikoortsmedicijnen of neusspray. Ook zonder recept is het belangrijk dat je medicijnen veilig gebruikt. Lees meer over Veilig gebruik van medicijnen zonder recept.

Krijg je medicijnen met een recept bij de apotheek? En gebruik je tegelijkertijd ook middelen zonder recept? Bijvoorbeeld paracetamol, kruidengeneesmiddelen of voedingssupplementen? Vertel dit aan de apotheker. Bij de apotheek weten ze welke medicijnen met elkaar samengaan.