Medicijnen met en zonder recept

Heeft u wel of geen recept nodig voor een medicijn? Sommige medicijnen kunt u alleen krijgen als een arts ze voorschrijft. Van de arts krijgt u dan een recept en haalt u het medicijn op bij de apotheek. Andere medicijnen kunt u zo kopen bij een apotheek, drogist of supermarkt. Het CBG bepaalt voor elk medicijn of een recept nodig is.

Wanneer heeft u een recept nodig?

U heeft een recept nodig in de volgende gevallen:

  • U heeft een klacht waarvoor een arts u moet onderzoeken. De arts kan bepalen welk medicijn het beste werkt.
  • Het medicijn kan ernstige bijwerkingen geven. Dan vindt het CBG dat een arts u extra moet controleren als u het medicijn neemt.
  • Het is gevaarlijk om het medicijn te gebruiken zonder begeleiding. Bijvoorbeeld als u tegelijkertijd ook andere medicijnen gebruikt. Of als u verslaafd kunt raken aan het medicijn. Ook als u de medicijnen lang moet gebruiken, is begeleiding belangrijk.
  • Het gaat om een medicijn dat u op de juiste manier moet innemen, omdat het anders niet goed werkt. Of omdat het anders bijwerkingen kan geven.
  • Het medicijn is nieuw. Dan wil het CBG nog meer weten over hoe het werkt en wat de bijwerkingen zijn.
  • U krijgt het medicijn via een injectie, omdat een injectie vaak wordt gegeven door een zorgverlener.

Wanneer heeft u geen recept nodig?

U heeft geen recept nodig, als het CBG heeft bepaald dat voorschrijven door een arts niet nodig is. Soms kunt u deze medicijnen toch alleen bij de apotheek krijgen. Het CBG vindt dan dat u meer informatie nodig heeft voordat u deze medicijnen mag gebruiken. Voor andere medicijnen kunt u advies van de drogist krijgen.

Gebruikt u medicijnen waar u geen recept voor nodig heeft? Lees verder op de pagina Vragen en antwoorden over veilig gebruik van medicijnen zonder recept.

Soms verandert de beoordeling

Soms verandert de informatie over een medicijn. Bijvoorbeeld:

  • als er bijwerkingen worden gemeld die niet bekend waren bij het CBG;
  • als het aantal bekende bijwerkingen hoger is dan eerder;
  • omdat de stoffen in het medicijn veranderen.

Het CBG beoordeelt dan of het medicijn voortaan toch op recept moet. Of juist niet meer.

Medicijnen in het buitenland

In sommige Europese landen kunt u medicijnen kopen waar u in Nederland een recept voor nodig heeft. Dat komt omdat elk land zijn eigen regels heeft. Alle Europese landen bepalen zelf wanneer ze voorschrijven op recept nodig vinden.

Veilig gebruik van medicijnen zonder recept

Iedereen gebruikt weleens medicijnen waarvoor geen recept nodig is. Denk aan paracetamol, neusspray of medicijnen tegen hooikoorts. Hoewel u geen recept nodig heeft, is het belangrijk dat u deze medicijnen veilig gebruikt. Meer informatie vindt u op de pagina Veilig gebruik van medicijnen zonder recept.

Krijgt u een medicijn op recept in de apotheek? En gebruikt u ook middelen die u zonder recept bij bijvoorbeeld bij de drogist, apotheek of supermarkt gekocht heeft? Laat dat altijd weten aan de apotheker als u een medicijn ophaalt. Dat geldt ook voor kruidengeneesmiddelen en voedingssupplementen (bijvoorbeeld extra vitamines).