Kruiden

Kruidenmiddelen lijken onschuldig, maar zijn dat niet altijd. Kruidenmiddelen kunnen namelijk de werking van medicijnen veranderen. Dit noemen we wisselwerking. Let dus op als je kruidenmiddelen samen met medicijnen gebruikt. 

(Een animatie.)

VOICE-OVER: Als u een medicijn gebruikt in combinatie met andere medicijnen bepaalde dranken, eten of kruidenmiddelen dan kan er een ongewenst effect optreden.
Een medicijn kan bijvoorbeeld beter of slechter worden opgenomen of afgebroken in uw lichaam.
Dit heet interactie.
Hierdoor kunt u last krijgen van bijwerkingen of het medicijn kan minder goed werken.
Soms zijn de gevolgen ernstig.

(Een man zakt in elkaar.)

Kruiden.
Kruidenmiddelen zijn te vinden in de winkel apotheek en/of drogist in het medicijnschap en kunnen dus een interactie veroorzaken met medicijnen.
Voorbeelden van kruidenmiddelen zijn: valeriaan, ginseng en sint-janskruid.

(De man staat tussen twee lijsten van kruiden.)

Gebruik je medicijnen in combinatie met kruiden of overweeg je dit check dan altijd of je kruidenmiddel samengaat met het medicijn en overleg met je arts, apotheker of drogist.

(Hij praat met zijn apotheker.)

Goede medicijnen, goed gebruikt.

(Het logo van het CBG, met daarnaast: College ter beoordeling van geneesmiddelen. Beeldtekst: cbg-meb.nl.)

Kruidenmiddelen zijn in Nederland in verschillende vormen op de markt. Als kruidengeneesmiddel, kruidensupplement en in homeopathische geneesmiddelen.

Wisselwerking

Kruidenmiddelen kunnen een wisselwerking hebben met medicijnen. Dat wil zeggen dat ze de werking van medicijnen veranderen.

Het lichaam kan een medicijn dan bijvoorbeeld beter of slechter opnemen of afbreken. Hierdoor kan een medicijn ineens minder goed of juist sterker werken. Er kunnen ook bijwerkingen ontstaan. Soms kan het combineren van kruiden en medicijnen ernstige gevolgen hebben.

Wil je weten of jij moet opletten met het gebruik van kruidenmiddelen?

Combineren van kruiden en medicijnen

Lees voordat je een kruidenproduct en een medicijn gaat gebruiken altijd het etiket en de bijsluiter. Daar kan informatie staan over wisselwerkingen met andere producten. Staat er niks op het etiket of in de bijsluiter?

Het risico op wisselwerking tussen producten is niet altijd bekend. Het is goed om alert te zijn als je medicijnen en kruidenmiddelen wilt combineren. Heb je het gevoel dat je medicijn minder goed werkt of krijg je ineens last van bijwerkingen? Overleg met je arts of apotheker.

Veelgebruikte kruiden

Wij hebben voor jou elf veelgebruikte kruiden, inclusief bekende wisselwerkingen met medicijnen, op een rijtje gezet. Klik voor informatie over wisselwerkingen per kruid. 

Let op: dit zijn voorbeelden van bekende wisselwerkingen van veelgebruikte kruidenmiddelen met medicijnen. De genoemde wisselwerkingen zijn gebaseerd op de officiële productinformatie van kruidengeneesmiddelen én wat verder is gezien in wetenschappelijk onderzoek. Ook voor andere kruiden en medicijnen kunnen er wisselwerkingen zijn. Bovendien hoeven de genoemde wisselwerkingen niet altijd voor te komen. Dat hangt bijvoorbeeld af van de concentratie werkzame stof in het middel.