Internationale bijwerkingenweek: help mee aan een veiliger gebruik van vaccins

Vandaag start de internationale bijwerkingenweek, een jaarlijkse campagne waar medicijnautoriteit CBG en Bijwerkingencentrum Lareb aan meewerken. Het doel van deze week is om aandacht te vragen voor het melden van bijwerkingen. Want hoe meer we weten over bijwerkingen, hoe veiliger we vaccins en medicijnen kunnen gebruiken.

Dit jaar is het thema van de bijwerkingenweek: vaccins. Bijna iedereen in Nederland krijgt in zijn leven te maken met vaccins. Denk bijvoorbeeld aan vaccins uit het Rijksvaccinatieprogramma, een reisvaccinatie voor een vakantie of de jaarlijkse griepprik. Op dit moment zijn de coronavaccins, tegen de ziekte COVID-19, waarschijnlijk de meest bekende vaccins.

Coronavaccins

Toen het coronavirus vorig jaar aan zijn opmars begon, gingen veel medicijnfabrikanten aan de slag om een nieuw vaccin tegen het virus te ontwikkelen. De ontwikkelaars gebruikten bestaande kennis over vaccins en technieken. Mede daardoor zijn er binnen een jaar verschillende coronavaccins goedgekeurd en op de markt toegelaten.

Net als bij andere vaccins worden ook deze vaccins na markttoelating goed in de gaten gehouden. Het melden van vermoedelijke bijwerkingen door gevaccineerde mensen en zorgverleners helpt ons daarbij. Bij het vaccineren van grote groepen mensen kan het namelijk voorkomen dat er onbekende en zeldzame bijwerkingen optreden die tijdens het onderzoek nog niet zichtbaar waren.

Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb:

Het is belangrijk dat mensen hun vermoedelijke bijwerkingen na vaccinatie bij ons melden. Als er goed gemeld wordt, komen we meer te weten over bijwerkingen.

Melden geeft kennis

Meldingen van vermoedelijke bijwerkingen helpen ons, samen met gegevens uit andere bronnen, aan een completer beeld hoe we vaccins veilig kunnen gebruiken. Bijwerkingencentrum Lareb verzamelt, registreert en analyseert deze meldingen in Nederland.

Als we na het beoordelen van de meldingen een eerder nog onbekende bijwerking ontdekken, leidt dit tot acties. Dit kan bijvoorbeeld een aanpassing van de product informatie zijn, het aanscherpen van de doelgroep of het verspreiden van risico informatie. Hierdoor worden zorgverleners en consumenten tijdig geïnformeerd.

Ton de Boer, voorzitter medicijnautoriteit CBG:

Als medicijnautoriteit houden wij de bijwerkingen van vaccins ook na toelating op de markt goed in de gaten. De meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb verzamelt en analyseert, geven ons meer kennis over bekende en onbekende bijwerkingen. Zo leren we vaccins samen nog veiliger te gebruiken.

Hoe bijwerkingen melden?

Consumenten en zorgverleners kunnen een vermoedelijke bijwerking melden bij Bijwerkingencentrum Lareb, via www.mijnbijwerking.nl. Bespreek vermoedelijke bijwerkingen daarnaast ook altijd met uw arts of apotheker.

Over de internationale bijwerkingenweek

De internationale bijwerkingenweek is een jaarlijkse (social) mediacampagne, georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dit jaar doen hier ruim 64 landen aan mee. In Nederland zijn dit medicijnautoriteit CBG en Bijwerkingencentrum Lareb.

Met de Nederlandse hashtag #Bijwerkingenweek (en internationale hashtag #MedSafetyWeek) vragen wij de hele week via (social) media aandacht voor het melden van vermoedelijke bijwerkingen. Ook geven we dit jaar meer uitleg over de registratie en analyse van meldingen, en het proces van geneesmiddelenbewaking.

Weten waarom melden belangrijk is? En wat er met een melding gebeurt? Volg ons van 1-5 november, 2021 op Twitter, Facebook en LinkedIn!