Vaccin in het kort: Comirnaty herhaalprik (BioNTech/Pfizer) - kinderen van 5 t/m 11 jaar oud

In ‘Vaccin in het kort’ voor Comirnaty herhaalprik (BioNTech/Pfzer) tegen COVID-19 (voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud) staat op één A4 in begrijpelijke taal de belangrijke informatie over het vaccin. Het is een nieuwe, korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter.

Update 
De informatie op deze pagina gaat over de Comirnat herhaalprik uit 2023. De informatie is mogelijk verouderd. U vindt de meest recente informatie op de algemene pagina over Comirnaty.

Waarvoor is dit vaccin?

Dit vaccin is een extra prik (herhaalprik) tegen het coronavirus (SARS-CoV-2). Dit is een vernieuwd vaccin. Het richt zich op het originele virus en op de Omikron variant. De herhaalprik beschermt uw kind weer beter tegen het coronavirus. 

Als uw kind besmet raakt met dit virus kan het last krijgen van klachten. Zoals koorts, hoesten, keelpijn, een loopneus en verlies van reuk en smaak. Een klein aantal kinderen wordt in het ziekenhuis opgenomen. 

Uw kind krijgt deze herhaalprik om te voorkomen dat het erg ziek wordt door het coronavirus.
 

Waarom is er een vaccin met een lagere dosering?

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar krijgen een lagere dosis van het vaccin dan volwassenen. Kinderen hebben namelijk minder vaccin nodig. Zij krijgen een prik met 10 microgram. Een volwassene krijgt 30 microgram per prik.

Hoe werkt dit vaccin?

Door de basisprikken heeft het lichaam van uw kind antistoffen aangemaakt. Deze antistoffen beschermen uw kind tegen het coronavirus. De hoeveelheid antistoffen wordt na de laatste prik of besmetting met corona langzaam minder.

Een herhaalprik beschermt uw kind weer beter tegen het coronavirus. Hierdoor wordt het niet ziek of veel minder ziek.

Hoe is dit vaccin onderzocht?

 • Er is veel onderzoek gedaan naar de veiligheid en werkzaamheid van het originele vaccin. Ook is er veel ervaring met het gebruik van het originele vaccin.
 • De herhaalprik is maar een klein beetje aangepast. Er zijn extra onderzoeken uitgevoerd voor de herhaalprik die Omikron BA1 bevat. Die onderzoeken laten zien dat de bijwerkingen vergelijkbaar zijn. De hoeveelheid antistoffen die het lichaam aanmaakt tegen de Omikron variant is hoger dan na de originele prik zonder Omikron erin. De hoeveelheid antistoffen die het lichaam aanmaakt tegen het originele virus is ongeveer hetzelfde.

Wanneer krijgt mijn kind dit vaccin?

Uw kind kan dit vaccin krijgen als het 5 tot en met 11 jaar oud is. En als het de basisprikken tegen corona heeft gehad. De Rijksoverheid bepaalt wie een uitnodiging krijgt voor deze herhaalprik. 

Uw kind krijgt de herhaalprik minimaal 3 maanden na de laatste prik.

Uw kind krijgt de prik in de bovenarm.

Belangrijkste bijwerkingen

Net zoals bij andere vaccins kan uw kind last krijgen van bijwerkingen. De meeste bijwerkingen krijgt uw kind omdat het vaccin ervoor zorgt dat de afweer van het lichaam gaat werken. Afweer zorgt voor bescherming tegen het coronavirus. 

Uit onderzoeken zijn de volgende meest voorkomende bijwerkingen bij kinderen bekend. Meer dan 1 op de 10 kinderen krijgt last van:  

 • Pijn, rood en/of dikker worden van de huid op de plek van de prik. 
 • Moe zijn.
 • Hoofdpijn.
 • Spierpijn.
 • Koude rillingen.

Deze bijwerkingen duren meestal 1 tot 3 dagen.

Een ernstige bijwerking die heel weinig voorkomt is een ontsteking van de hartspier of het hartzakje. 
 

Belangrijke waarschuwingen

Vraag aan uw arts of uw kind dit vaccin mag krijgen als uw kind:

 • Eerder een allergische reactie heeft gehad op een vaccin. 

Het RIVM adviseert om een nieuwe afspraak te maken als uw kind:

 • Ernstig ziek is of hoge koorts heeft voordat het de prik krijgt. 
 • COVID-19 heeft. Of als uw kind misschien COVID-19 heeft.
 • De afspraak heeft gemist.

Uw kind heeft een hele kleine kans op een ontsteking van de hartspier of het hartzakje. Als dit gebeurt, is dat meestal binnen 2 weken. 
Neem daarom direct contact op met uw arts als uw kind na de prik last krijgt van:

 • Pijn op de borst.
 • Niet goed kunnen ademen.
 • Hartkloppingen.

Meer weten?

Heeft u vragen of twijfels over vaccineren of de herhaalprik? Overleg dan met uw arts of apotheker.

Kijk voor de officiële bijsluiter van dit vaccin op geneesmiddeleninformatiebank.nl. Ga voor meer informatie naar coronavaccinatie.nl.

Wilt u een bijwerking melden of hier meer over weten? Dit kan op lareb.nl.

Colofon

Deze informatie komt van de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG in samenwerking met het RIVM. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Lees voor de volledige informatie over dit vaccin de officiële bijsluiter en volg de adviezen van uw arts. Laatst gewijzigd: 6 februari 2023.