Het Grootste Coronaspreekuur van Nederland op 5 november

Jeroen Pauw en Ajouad el Miloudi faciliteren deze livestream

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) houdt op donderdagavond 5 november een YouTube-livestream over het coronavirus, speciaal gericht op medicijnen en vaccins. Diverse experts geven uitleg over hoe het ervoor staat en wat we kunnen verwachten. Onder leiding van Jeroen Pauw en Ajouad el Miloudi beantwoorden sprekers als voorzitter Diederik Gommers (NVIC), directeur Infectieziektebestrijding Jaap van Dissel (RIVM) en voorzitter Ton de Boer (CBG) vragen van mensen thuis. ‘Wanneer werkt een medicijn tegen corona goed genoeg?’, en ‘hoe kan een coronavaccin veilig zijn, als het proces nu zo snel gaat?’.

Het coronavirus houdt Nederland sinds maart in zijn greep, en nu de eerste behandelingen beschikbaar zijn en we dichter bij een vaccin komen, neemt ook het aantal vragen toe. Tijdens deze live-uitzending geeft medicijnautoriteit CBG de Nederlandse kijker de mogelijkheid om vragen te stellen die bij hen leven. Dé experts op het gebied van coronamedicijnen en -vaccins zitten klaar om hier antwoord op te geven en gaan de discussie aan over de onderwerpen die op dat moment spelen. Zo hopen we structuur aan te brengen in de stroom van informatie die op mensen afkomt.

Ton de Boer, voorzitter van medicijnautoriteit CBG, vindt het belangrijk dat er meer uitleg komt:

“Er zijn nu twee medicijnen tegen het coronavirus goedgekeurd, en we zijn inmiddels ook begonnen met de beoordeling van de eerste vaccins. Wij begrijpen dat hier veel vragen over zijn, en vinden het dan ook belangrijk dat iedereen in deze tijd de mogelijkheid krijgt om deze vragen te stellen aan deskundigen.”

Vergroot afbeelding Het Grootste Coronaspreekuur banner

Beeld: ©CBG

De livestream

Jeroen Pauw presenteert de avond in een talkshowsetting. Ajouad el Miloudi faciliteert het Nederlands publiek bij het stellen van hun vragen en houdt de peiling in het land bij. Gedurende de 2 uur durende livestream zijn onder meer cabaretier Jörgen Raymann, Bijwerkingcentrum-directeur Agnes Kant (Lareb), huisarts Janneke Belo, coördinator Europees vaccinonderzoek Miriam Sturkenboom en beoordelaar en vaccindeskundige Leonoor Wijnans te gast, naast de eerder aangekondigde Diederik Gommers, Jaap van Dissel en Ton de Boer.

De interactieve online uitzending ‘Het Grootste Coronaspreekuur - medicijnen & vaccins’ vindt plaats op donderdag 5 november van 19:30 tot 21:30 uur op YouTube. Iedereen mag deelnemen. Zet u het alvast in uw agenda?

Met Jeroen Pauw als nieuwe presentator van Het Grootste Coronaspreekuur, draagt eerder aangekondigde presentatrice Dionne Stax het stokje over. Helaas lukte het haar, in verband met haar drukke agenda, niet om de livestream te presenteren.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het CBG beoordeelt bij elk medicijn of vaccin dat op de markt komt of het veilig is en werkt. Daarnaast bewaken we de risico’s en bijwerkingen zodra deze eenmaal gebruikt worden. Bij een vaccin tegen het coronavirus is het CBG medeverantwoordelijk voor de toelating in de Europese Unie.