Dr. Janneke (J.N.) Belo

Janneke Belo is sinds 2019 lid van het CBG. Zij is praktijkhoudend huisarts in Valkenburg (Zuid-Holland). Daarnaast is zij eigenaar van Belo Zorg Consult, van waaruit zij training en advies op het gebied van bestuur, beleid en management aan eerstelijns zorgprofessionals verzorgt.

Vergroot afbeelding Collegelid Belo
Dr. J.N. Belo

Haar expertise en onderzoeksinteresse ligt op het gebied van huisartsgeneeskundige patiëntenzorg en bestuur en beleid van eerstelijns geneeskunde. Daarbij staan voor haar het welzijn van de patiënt en de verbetering van de zorg centraal. Haar missie is de eerstelijns medische zorg zowel inhoudelijk als organisatorisch kwalitatief zo hoog mogelijk, begrijpelijk en toegankelijk te maken voor ieder die dat nodig heeft.

Naast haar eerder genoemde werkzaamheden is Janneke Belo ook actief in diverse toezichthoudende functies. Als lid van de Raad van Toezicht van Stichting Zorggroep Florence, een organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan ouderen in de regio Haaglanden, houdt zij toezicht op en is ze betrokken bij het bewaken van procedures en richtlijnen voor toezicht en bestuur, vertegenwoordigen van Raad van Toezicht, medisch-inhoudelijke aspecten, toezicht op het dagelijks bestuur, de financiën en het behalen van korte en lange termijndoelstellingen. Centraal staat daarin het welzijn van de clienten en de ondersteuning van zorgverleners in de transitie van de gezondheidszorg en samenwerking tussen het medische en sociale domein.

Als voorzitter van de Adviesraad van de LHV Academy houdt zij toezicht op en geeft zij advies over het inhoudelijke curriculum, kwaliteit, doelgroepen, onderwijsvormen en mogelijke samenwerkingspartners  van het scholingsaanbod aan huisartsen op het gebied van bestuur, praktijkvoering en praktijkmanagement.

*Zachte achtergrondmuziek* Beeldtekst: Huisartsenpraktijk Valkenburg. Dr. Janneke Belo – Praktijkhoudend huisarts: Op het dorp sta ik vooral bekend als de fietsende dokter. Dat betekent dat als mijn fiets niet voor de praktijk staat, dan schrikken mensen van: is ze er wel? Elke Nederlander heeft een huisarts en dat maakt dat op het moment dat er een medisch probleem is bij iemand: de eerste stap die genomen wordt, is naar de huisarts gaan om dat probleem te bespreken. Dat maakt dat de afstand tussen patiënten en mij als huisarts heel klein is. En een huisarts, zeker een praktijkhoudend huisarts, zit gemiddeld 20-25 jaar in een praktijk. Dat betekent dat je meer dan 20 jaar met mensen oploopt. Zeker als je een wat vaste populatie hebt. Kinderen zie je van baby naar jongvolwassen komen, je maakt ze mee in de ontwikkeling. Pubermeisjes die voor anticonceptie komen. Maar je maakt dus ook mee dat mensen 55 zijn op het moment dat je ze de eerste keer ziet en ook de gevolgen van het ouder worden of door de jaren heen allerlei andere aandoeningen krijgen. Alles komt voorbij in je spreekkamer en dat maakt ook dat je die hele maatschappij voorbij ziet komen. Ik krijg heel vaak mensen in de praktijk terug die een hartinfarct hebben gehad, komen bij de cardioloog vandaan met een ontzettend grote doos aan medicijnen, en die komen letterlijk bij mij de praktijk binnenlopen en zeggen: al deze medicatie, moet dat allemaal? Help. Ik heb gemerkt dat als mensen niet goed begrijpen of er niet goed uitgelegd wordt wat er aan de hand is, dat dat ook een effect heeft op het gebruik van de medicatie. Mensen hebben vaak wel de juiste begeleiding vanuit het ziekenhuis, maar de impact van een behandeling op hun dagelijks leven, maar ook de impact op hun omgeving, die wordt heel vaak vergeten, is iets wat ik als huisarts echt meebreng naar het College. Dat geldt ook voor de lange termijngevolgen. Bijvoorbeeld een behandeling. Je kunt een kortdurende behandeling krijgen in het ziekenhuis, maar de lange termijn van een specifieke behandeling is iets wat je als huisarts ziet en ook weer als kennis meebrengt naar het College. *Muziek fadet uit* Logo CBG MEB, College ter Beoordeling van Geneesmiddelen verschijnt in beeld.

Verklaring van Belangen

Medewerkers van het CBG, Collegeleden én externe deskundigen mogen geen (financiële) belangen hebben die hun onpartijdigheid in het gedrang brengen. Zij vullen vóór hun aanstelling en daarna jaarlijks een verklaring omtrent hun belangen in. Bij mogelijke belangenverstrengeling nemen zij niet deel aan discussies of stemmingen.