Sprekers
Maak kennis met de sprekers op de CBG Collegedag 2025.
Sprekers tijdens het plenaire programma

Executive Director, European Medicines Agency
Emer Cooke has been the Executive Director of the European Medicines Agency, based in Amsterdam, since November 2020. She also holds the role of Chair of the International Coalition of Medicines Regulatory Authorities (ICMRA).
Between November 2016 and November 2020, she was the Director responsible for all medical product related regulatory activities at the World Health Organization in Geneva.
Ms. Cooke is a pharmacist with Master’s degrees in Science and Business Administration from Trinity College Dublin. She has over 30 years’ experience in international regulatory affairs and held management positions at the EMA as Head of Inspections and Head of International Affairs respectively from 2002 until 2016.
She has also worked in the Pharmaceuticals unit of the European Commission, where intra-alia, she was responsible for international collaboration, EU enlargement and the orphan medicines regulation for the European Pharmaceutical Industry Association (EFPIA) and in various industry and regulatory positions in Ireland.
In 2021 she received the Muckross (her alma mater) Woman of the Year award. In 2022 she received European Movement Ireland’s “European of the Year” award. In 2023 she was awarded an honorary doctorate by the Royal College of Surgeons Ireland (RCSI) University of Medicines and Health Sciences.

Co-founder and chair of the World Duchenne Organization
Elizabeth, for 30 years practicing orthodontist, founded in 1994 the dutch Duchenne Parent Project, a Duchenne research foundation and patient organization.
She is co-founder and chair of the World Duchenne Organization since 2005. She is the mother of an adult son with Duchenne Muscular Dystrophy (DMD).
She was a board member of EURORDIS. She is involved in the training of other patient advocates/experts in the rare disease community.
At the European Medicines Agency (EMA) she serves as patient expert and member of the Patient Consumer Working Party. Elizabeth is a member of the Advisory Board of EMA’s Data Analysis and Real World Interrogation Network (DARWIN EU).
She is a strong advocate for optimal (re)use of health data and took the initiative for projects and workshops regarding data collection with patient organization in the lead, FAIRification of health data, personal health data-lockers and development of PRO(M)s. Other initiatives include the annual Duchenne Care Conference where more than 700 HCP’s from over 70 countries participate, the global Accredited Duchenne Care centers program, Duchenne Emergency program and the World Duchenne Organization which received recognition from the United Nations.
Elizabeth is involved in over 50 publications regarding Standards of Care and drug development for DMD, related to development of outcome measures, patient preferences, the role of biomarkers and the publication of the white paper over Newborn Screening for Duchenne MD. She participates in several EU funded projects, such as BIND, BEAMER (IMI) and Trials@home (IMI), Screen4Care as well as in the European Reference Network for Neuromuscular Disorders EURO-NMD.

Collegevoorzitter CBG
Ton de Boer is sinds 1 augustus 2017 voorzitter van het CBG. Hij is arts, klinisch farmacoloog en epidemioloog.
Naast zijn voorzitterschap bij het CBG was hij tot zijn emeritaat in juni 2022 actief als hoogleraar Grondslagen van de Farmacotherapie aan de Universiteit Utrecht.
De Boer begon zijn carrière als arts-assistent Interne Geneeskunde en promoveerde op het gebied van klinische farmacologie. Zijn expertise ligt dan ook op het gebied van klinische farmacologie, farmaco-epidemiologie en farmacogenetica, met name van cardiovasculaire geneesmiddelen. Naast zijn voorzitterschap bij het CBG verzorgt hij af en toe postacademisch onderzoek voor apothekers (via PAOFarmacie).

Directeur aCBG
Paula Loekemeijer is directeur/secretaris van het aCBG sinds 2021.
Daarvoor bekleedde Paula gedurende twintig jaar directiefuncties bij verschillende overheidsinstanties. Voor haar huidige functie was ze zes jaar directeur Veiligheidsonderzoeken en Bedrijfsvoering bij de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). Hoewel de AIVD en het CBG inhoudelijk sterk verschillen, is het CBG niet vreemd voor Paula: na haar studie farmacie in Leiden en de apothekersopleiding in Utrecht werkte ze al een aantal jaar als wetenschappelijk beoordelaar bij het CBG.
Sprekers Parallelsessie 1: De mogelijkheden van nieuwe data bij medicijnbeoordeling
Hoogleraar Klinische Epidemiologie van Hart- en Vaatziekten aan het Erasmus MC & vice-voorzitter CBG
Prof. dr. ir. Eric Boersma is hoogleraar Klinische Epidemiologie van Hart- en Vaatziekten aan het Erasmus MC en directeur van het Erasmus MC Cardiovascular Institute. Hij is gespecialiseerd in cardiovasculaire epidemiologie met een focus op risicostratificatie, biomarkers, medische beeldvorming en sekseverschillen in hart- en vaatziekten. Zijn onderzoek richt zich op de toepassing van statistisch-epidemiologische modellen in de klinische praktijk, met als doel het verbeteren van risicovoorspelling en behandeluitkomsten.
Eric heeft meer dan 1.000 wetenschappelijke publicaties op zijn naam en behoort wereldwijd tot de meest geciteerde onderzoekers op het gebied van cardiovasculaire epidemiologie. Hij speelt een actieve rol in beleids- en adviesorganen zoals het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Gezondheidsraad. Daarnaast is hij mede-initiatiefnemer van de CREW en IMPRESS consortia, die zich richten op het verbeteren van diagnostiek en behandeling van hart- en vaatziekten bij vrouwen.
Hij levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van klinische richtlijnen en werkt nauw samen met nationale en internationale organisaties, waaronder de European Society of Cardiology. Door zijn interdisciplinaire benadering draagt hij bij aan de integratie van wetenschappelijk bewijs in de klinische besluitvorming. Zijn werk is gericht op het versterken van gepersonaliseerde zorg binnen de cardiovasculaire geneeskunde en het verbeteren van de effectiviteit van interventies op populatieniveau.
Senior Regulatory Project Leader, CBG
Carla Jonker combineert haar functie als Senior Regulatory Project Leader bij het CBG in Nederland met haar werk als nationaal expert bij de afdeling Real World Evidence binnen de Task Force Data Analytics and Methodology van het Europees Medicijnagentschap (EMA). Ze heeft meer dan 20 jaar ervaring, zowel in de industrie in verschillende functies als bij het CBG. Haar werkervaring omvat diverse onderwerpen gerelateerd aan de baten-risicobeoordeling van geneesmiddelen en een promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht naar de waarde van registries voor zeldzame ziekten voor de regulatoire besluitvorming.
Compound Market Access Lead, Johnson & Johnson
Amr begon in 2014 zijn carrière bij het Zorginstituut Nederland (ZIN) waarbij hij meerdere functies uitoefende, beginnend als projectmanager voor het internationale IMI-GetReal project en vervolgens als farmacoeconomische beoordelaar en projectleider van de subsidieregeling veelbelovende zorg. Parallel hieraan heeft Amr in 2018 zijn promotie behaald op het onderwerp van RWE-gebruik in health technology assessment (HTA) en besluitvorming onder de begeleiding van o.a. Prof. Ton de Boer en Prof. Hans Hillege vanuit het CBG. In 2020 is Amr overgestapt naar Johnson & Johnson (J&J) waarbij hij als markttoegang manager in het Nederlandse filiaal aan de slag ging. In 2022, stapte Amr over naar het regionale EMEA team als Compound Market Access Lead, waarbij hij zich sindsdien specifiek richt op producten in ontwikkeling ('early products') en New Business Development (NBD). Gedurende zijn tijd bij J&J, is Amr nog betrokken geweest bij RWE-projecten.
Postdoc, UMC Utrecht
Amos de Jong promoveerde in 2024 aan de Universiteit Utrecht op Drug Innovation. Amos' proefschrift richt zich op de regulatoire aspecten van gedecentraliseerd klinisch onderzoek en omvat zowel kwalitatieve als kwantitatieve onderzoeksmethoden. Hij werkt als postdoc bij het Julius Centrum (Epidemiologie van Infectieziekten) van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. In deze Postdoc positie richt Amos' onderzoek zich op de regulatoire aspecten van clinical trial innovatie, waaronder (adaptieve) platform trials. Amos' ambitie is om een initiatief op te zetten om naast klinische trials studies uit te voeren om bewijs te genereren over operationele en methodologische vragen binnen de context van klinische trials voor infectieziekten.
Methodologiebeoordelaar, CBG & lid HMA-EMA Network Data Steering Group
Katrien Oude Rengerink is senior methodologie beoordelaar bij het aCBG en coördineert daar de methodologie beoordelaars. Ze heeft haar proefschrift ‘Embedding trials in evidence-based clinical practice’ verdedigd en is betrokken geweest bij klinische trials in obstetrie & gynaecologie. Ze heeft ook gewerkt bij het Julius Centrum in de Clinical Trial Methodology groep. Daarnaast is zij lid van de joint HMA-EMA Network Data Steering Group.
Farmacokinetiekbeoordelaar, CBG & Postdoc, UMC Groningen
Dr. Jeroen Koomen is sinds 2016 klinisch farmacokinetiek beoordelaar bij het CBG. Sinds 2019 is hij onderdeel van de Modelling & Simulation Operational Expert Groep van het Europese Medicijnagentschap. Naast zijn regulatoire rol heeft hij ook een academische aanstelling als postdoctoraal onderzoeker bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zijn onderzoek focust op het kwantificeren en verklaren van variabiliteit in de farmacokinetiek (hoe wordt een geneesmiddel opgenomen, verdeelt het zich in het lichaam en wordt het uiteindelijk uit het lichaam verwijderd), farmacodynamiek (wat voor effect heeft het geneesmiddel op het lichaam) en het verloop van een ziekte. Specifiek in het interessegebied van bijzondere populaties (bijvoorbeeld hemodialysepatiënten en kinderen).
Sprekers Parallelsessie 2: De veranderende rol van patiënten
Collegelid CBG en Universitair docent Vrije Universiteit Amsterdam
Carina Pittens is lid van het CBG sinds 2023. Ze werkt daarnaast als assistant professor aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar aandachtsgebied richt zich op het betrekken van patiënten en hun naasten bij onderzoek en gezondheidszorg.
Pittens studeerde Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ze promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam met een onderzoek naar patiëntenparticipatie. In haar huidige functie bij het Athena Instituut aan de Vrije Universiteit Amsterdam combineert ze haar onderwijstaken met de onderzoekslijn patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek en gezondheidszorg.
Senior bestuursadviseur CBG
Roelie Marinus is Senior Bestuursadviseur Europa/Internationaal bij het CBG. Haar focus ligt vooral op de strategische onderwerpen en samenwerking binnen het Europese netwerk. Daarnaast is ze secretaris van het Patiënt- en Consumentoverleg bij het CBG.
Patiëntexpert, -vertegenwoordiger en verplegingswetenschapper
Diana Kwast-Hoekstra is actief als vrijwillig patiëntexpert en -vertegenwoordiger voor de VSOP, de Patiëntenfederatie Nederland en Eurordis. Zij zet zich in voor mensen met zeldzame aandoeningen, specifiek op het gebied van endocriene ziekten, longproblematiek en multimorbiditeit. Zo is zij betrokken bij de landelijke werkgroep Multimorbiditeit en binnen EURORDIS bij het thema Mental Health and Wellbeing.
Internationaal brengt zij het patiëntperspectief in, binnen de International Rare Diseases Research Consortium (IRDiRC), als lid van de Therapies Scientific Committee en bij de Global Nursing Network for Rare Diseases (GNNRD) als onderdeel van de Reference Group en het Research Committee. Hier verbindt zij haar ervaringskennis als patiënt en haar expertise en netwerk als zorgprofessional en verplegingswetenschapper.
Daarnaast is Diana PhD-onderzoeker aan het UMCG en de Erasmus Universiteit, waar zij onderzoek doet naar de invloed van zelfmanagement van patienten met multimorbiditeit op zorgcoördinatie en de impact daarvan op de kwaliteit van zorg en leven. Zij heeft expertise op het gebied van Health Technology Assessment (HTA) en is opgeleid als EUPATI Fellow en EUCAPA Fellow*. Diana draagt op verzoek bij als expert aan onder meer Orphanet en het CBG. Met haar Stichting (On)beperkt Vooruit! ondersteunt zij bovendien kinderen en (jong)volwassenen met een lichamelijke aandoening/beperking via paardencoaching en rij-instructie gericht op het vinden en behouden van balans en zelfvertrouwen.
* EUPATI richt zich meer op geneesmiddelenontwikkeling en therapeutische innovaties. EUCAPA richt zich op patiëntgerichte zorg voor gevorderde chronische aandoeningen.
Contactpersoon voor patiënten en patiëntenorganisaties binnen Pfizer
Lieke Steinmeijer werkte van 1994 tot en met 2018 voor verschillende vrijwilligersorganisaties gewerkt die zich inzetten voor mensen wiens belangen in het geding zijn. In de periode 2005-2014 als directeur van stichting Mara, een organisatie in Rotterdam die zich onder andere inzet voor thuisloze jongeren en mensen in armoede. In de periode 2014-2018 was Lieke directeur van Borstkankervereniging Nederland.
Sinds 2019 werkt Lieke als contactpersoon voor patiëntenorganisaties binnen Pfizer. Haar taak binnen de organisatie is om kennis en inzichten van patiëntvertegenwoordigers een plek te geven in alle activiteiten rondom geneesmiddelen die Pfizer Nederland onderneemt. Naast medische kennis is ook ervaringskennis namelijk onmisbaar in geneesmiddelenontwikkeling.
Pre-clinical assessor CCMO
Ruth Cohen is pre-klinisch beoordelaar bij de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO). Ze is ook betrokken bij het programma patiëntenparticipatie van de CCMO.