Column 'Over medicijnen': Een kwestie van voor- en nadelen

Laat je je kind wel of niet vaccineren tegen kinderziektes als mazelen en kinkhoest? Dat is een afweging die ouders zelf moeten maken. De voordelen afwegen tegen de nadelen, op basis van de juiste informatie.

De nadelen van de vaccins zijn de bijwerkingen. Pijn, roodheid of een zwelling op de plek van de prik. Soms krijgen kinderen wat koorts en zijn ze hangerig. Er zijn ook ernstiger bijwerkingen gemeld, maar die zijn zeldzaam. En de voordelen? Kinderen zijn na de reeks prikken met het vaccin tegen (onder meer) kinkhoest jarenlang beschermd. Na de twee prikken met het BMR-vaccin (tegen bof, mazelen en rodehond) zelfs hun leven lang.  

Het aantal kinderen dat gevaccineerd is, loopt terug. Wat kan daar een reden voor zijn? Misschien juist dat de voordelen van de vaccins niet meer zo zichtbaar zijn. Mazelen, kinkhoest en de bof zijn ziektes die de huidige generatie ouders niet meer kennen. De vaccins beschermen al meer dan 40 jaar verschillende generaties tegen deze kinderziektes. Juist dankzij de vaccins kwamen ze eigenlijk niet of nauwelijks meer voor. Helaas is dat aan het veranderen: dit jaar zijn er uitbraken van mazelen en kinkhoest en zijn er al vier baby’s overleden aan kinkhoest. 

Op zoek naar informatie over die voor- en nadelen is het internet vaak de eerste plek waar mensen op zoek gaan. Logisch, want daar is zó veel te vinden. En daar schuilt precies het gevaar. Want elk verhaal kan daar een platform krijgen. Of het nu waar is, deels waar, of volstrekt verzonnen. 

Daarom is het zo belangrijk om kritisch te zijn. Zoek informatie van betrouwbare bronnen, zoals de website van het Rijksvaccinatieprogramma. Praat met een arts. Beweert iemand op Instagram of TikTok iets bijzonders? Stel dan kritische vragen. En maak daarna je afweging. 

Voor- en nadelen van vaccins en medicijnen afwegen, dat doen onze beoordelaars dagelijks. Samen met andere wetenschappers bij de medicijnautoriteiten van alle landen in Europa. Op basis van wetenschappelijk onderzoek. We kijken daarbij met een onafhankelijke en kritische blik altijd naar álle beschikbare informatie. Alle documenten zien ze, alle cijfers draaien ze binnenstebuiten. En pas dan geven ze advies of een medicijn of vaccin een handelsvergunning mag krijgen. 

Informatie over de vaccins vind je onder meer op onze website. Uitgebreidere informatie over al het onderzoek is te vinden in de productinformatie. Die publiceren we op onze Geneesmiddeleninformatiebank. Mis je bepaalde informatie of heb je vragen aan ons over de werking van vaccins of de beoordeling? Laat het ons gerust weten
 

Vergroot afbeelding Portret van Collegevoorzitter em. prof. dr. Ton de Boer

Over de column

Voorzitter em. prof. dr. Ton de Boer schrijft elke maand een column ‘Over medicijnen’ over gezondheid en welzijn. De column verschijnt ook op Gezondheid&Co, het gezondheidsplatform voor Noord-Nederland, van Mediahuis Noord. De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als Nederlandse medicijnautoriteit.