Sint-janskruid (Hypericum perforatum L.)

Sint-janskruid of Hypericum perforatum L. is een plant die oorspronkelijk uit Europa komt. De bloeiende deel van de plant wordt gebruikt in kruidenmiddelen. Let op bij het gebruik van kruidenmiddelen met sint-janskruid in combinatie met medicijnen. Er kan een wisselwerking ontstaan. 

Gebruik van sint-janskruid

Sint-janskruid is goedgekeurd als kruidengeneesmiddel voor: 

  • behandeling van depressieve klachten 
  • milde maag- en darmproblemen

Er bestaan ook supplementen en homeopathische geneesmiddelen waar sint-janskruid in zit. Hiervan is het gezondheidseffect niet officieel aangetoond. 
 

Sint-janskruid combineren met medicijnen

Als je medicijnen en kruidenmiddelen met sint-janskruid combineert, kunnen deze soms invloed hebben op elkaar. Dit noemen we een wisselwerking. Een medicijn kan dan ineens minder goed of juist sterker werken. Er kunnen ook bijwerkingen ontstaan. 

Kruidenmiddelen met sint-janskruid kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op:

  • antibiotica
  • orale anticonceptiemiddelen
  • hiv-medicijnen
  • antikankermedicijnen
  • medicijnen die de afweer onderdrukken
  • antidepressiva

Bijwerkingen van kruidenproducten met Sint-Janskruid

Kruidenmiddelen kunnen net als (andere) medicijnen ook bijwerkingen geven. Gebruik je kruidenmiddelen met sint-janskruid? Wees dan alert op mogelijke bijwerkingen. Als je last krijg van bijwerkingen, kun je dit melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Ook kun je dit bespreken met je arts of apotheker.

Beoordeling

In Nederland zijn kruidengeneesmiddelen met sint-janskruid op de markt, net als in andere Europese landen. Voor goedkeuring vindt er een wetenschappelijke beoordeling plaats door het CBG of een andere medicijnautoriteit in Europa. 

Er zijn ook homeopathische geneesmiddelen met sint-janskruid geregistreerd in Nederland. Van homeopathische geneesmiddelen is de werkzaamheid niet wetenschappelijk beoordeeld.

Kruidensupplementen met sint-janskruid zijn ook te vinden op de Nederlandse markt. Van kruidensupplementen zijn de werkzaamheid en veiligheid niet wetenschappelijk beoordeeld. De gezondheidsclaims zijn nog in afwachting van goedkeuring door de Europese Unie.