Japanse notenboom of Ginkgo (Ginkgo biloba)

Ginkgo, Japanse notenboom, of Ginkgo biloba is een plant die oorspronkelijk uit China komt. De bladeren van de plant worden gebruikt in kruidenmiddelen. Let op bij het gebruik van kruidenmiddelen met ginkgo in combinatie met medicijnen. Er kan een wisselwerking ontstaan.

Gebruik van ginkgo

Ginkgo is goedgekeurd als kruidengeneesmiddel voor:

  • verbeteren van de concentratie en het geheugen
  • verbeteren van de doorbloeding van handen en voeten

Er bestaan ook supplementen en homeopathische geneesmiddelen waar Ginkgo in zit. Hiervan is het gezondheidseffect niet officieel aangetoond.

Ginkgo combineren met medicijnen

Als je medicijnen en kruidenmiddelen met ginkgo combineert, kunnen deze in sommige gevallen invloed hebben elkaar. Dit noemen we een wisselwerking. Hierdoor kan een medicijn ineens minder goed of juist sterker werken. Er kunnen ook bijwerkingen ontstaan.

Kruidenmiddelen met Ginkgo kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op:

  • bloedverdunners
  • hartmedicijn digoxine

Kruidenproducten met ginkgo kunnen invloed hebben op je bloedstolling. Gebruik je op hetzelfde moment een kruidenproduct met ginkgo en bloedverdunners? Dan kan de tijd die het bloed nodig heeft om te stollen langer worden. Verder kan gingko de werking van digoxine verminderen.

Bijwerkingen van kruidenmiddelen met Ginkgo

Kruidenmiddelen kunnen ook net als (andere) medicijnen bijwerkingen geven. Gebruik je kruidenmiddelen met ginkgo? Wees dan alert op mogelijke bijwerkingen. Als je last krijgt van bijwerkingen, kun je dit melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Ook kun je dit bespreken met je arts of apotheker.

Beoordeling

Voor goedkeuring van een kruidengeneesmiddel vindt er een wetenschappelijke beoordeling plaats door het CBG of andere medicijnautoriteit in Europa. In Nederland zijn geen kruidengeneesmiddelen met ginkgo op de markt. In andere Europese landen zijn ze wel verkrijgbaar.

Er zijn geen homeopathische geneesmiddelen met gingko geregistreerd in Nederland. Van homeopathische geneesmiddelen is de werkzaamheid niet wetenschappelijk beoordeeld.

Kruidensupplementen met ginkgo zijn wel te vinden op de Nederlandse markt. Van kruidensupplementen zijn de werkzaamheid en veiligheid niet wetenschappelijk beoordeeld. De gezondheidsclaims zijn nog in afwachting van goedkeuring door de EFSA (European Food Safety Authority) van de Europese Unie.