Interview: De rol van een ziekenhuisapotheker bij bijwerkingen 

Monique van Westing is gevestigd ziekenhuisapotheker en medisch leider in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. “Een andere dosering, of een ander medicijn. We doen er alles aan om bijwerkingen van medicijnen te verkleinen.”  

Vergroot afbeelding
Monique van Westing

“Als ziekenhuisapotheker ben ik samen met mijn collega’s elke dag bezig met het bewaken van de medicatie van onze patiënten. We controleren doseringen, houden rekening met interacties tussen medicijnen en monitoren de status van patiënten met gegevens uit het lab.” Dit gebeurt met behulp van een elektronisch voorschrijvingssysteem, dat onderdeel is van het patiëntendossier. 

“We werken in het systeem met zogenoemde clinical rules. Je kunt dit zien als zoekfilters die we gebruiken. Hierdoor kunnen we mogelijke problemen met medicatie sneller signaleren. Zien we dat er iets is veranderd? Bijvoorbeeld de nierfunctie van een patiënt? Dan nemen we contact op met de behandelend arts.” Vaak kijkt de arts dan samen met de ziekenhuisapotheker of er een aanpassing van medicijn nodig is. Misschien een andere dosering, of een ander medicijn. "We doen er alles aan om bijwerkingen van medicijnen te verkleinen."

Voor een behandeling in het ziekenhuis is er altijd een intake met de patiënt. “Bij deze intake vragen we actief naar de medicatie die de patiënt thuis gebruikt. Maar ook allergieën en intoleranties van de patiënt worden besproken. Bijwerkingen die de patiënt heeft ervaren door medicatie komen vaak ook ter sprake. Wanneer deze bijwerking als heel vervelend is ervaren, voegen we dit ook toe aan het dossier. Wordt dit medicijn tóch voorgeschreven door de arts? Dan krijgen we een melding en trekken we aan de bel."  

Wanneer een bijwerking als heel vervelend is ervaren, voegen we dit ook toe aan het dossier.

Er wordt dus veel gedaan om bijwerkingen te voorkomen. Maar wat als een patiënt wel last krijgt van een bijwerking? “Dan raadpleegt de arts ons vaak of iets echt een bijwerking is. Samen proberen we dan te achterhalen wat de bijwerking veroorzaakt. Dat is soms echt een puzzel. Uiteindelijk geven we advies over wat te doen met de medicatie.”  

Als het gaat om een ernstige of onbekende bijwerking, dan meldt de arts dit vaak bij Bijwerkingencentrum Lareb. Soms doet Van Westing zelf een melding. “Het is belangrijk om bijwerkingen te melden. De meeste bijwerkingen zijn al bekend uit onderzoek vóór markttoelating van eem medicijn. Maar sommige bijwerkingen komen we pas in de praktijk tegen. Vooral bij het gebruik van verschillende medicijnen naast elkaar.”  

Het is belangrijk om bijwerkingen te melden. De meeste bijwerkingen zijn al bekend uit onderzoek vóór markttoelating van een medicijn. Maar sommige bijwerkingen komen we pas in de praktijk tegen.