Column 'Over medicijnen': Stel vragen over de pil niet aan een influencer, maar aan je arts

Vandaag is het Wereld Anticonceptie Dag. Naast mijn rol als Collegelid ben ik ook huisarts. Ik zie in mijn spreekkamer veel meisjes en vrouwen met vragen over anticonceptie. Omdat het vandaag Wereld Anticonceptie Dag is, neem ik graag een keer de pen over van onze Collegevoorzitter, Ton de Boer. 

“Ook van de eerste keer seks kun je zwanger worden.” Dat is vaak het eerste wat ik tegen jonge meiden zeg. Sommige denken namelijk dat dit niet kan. Als meiden voor het eerst voor anticonceptie naar het spreekuur komen, vraag ik daarom altijd wat ze er zélf over weten. ‘De pil’, die kennen ze allemaal wel. Dat er meer opties voor betrouwbare anticonceptie zijn, zoals de hormoonspiraal, dát weten de meesten niet.

Er zijn veel misverstanden rond anticonceptie. Dat zie ik veel, in de 17 jaar dat ik huisarts ben. Sociale media dragen daar helaas sterk aan bij. Influencers delen hun ervaringen. Sterke meningen, die veel invloed hebben jonge vrouwen, of op jonge meisjes die net gestart zijn met anticonceptie. Zij interpreteren die meningen als waarheid. Maar inhoudelijk klopt het niet altijd wat die influencers zeggen. Terwijl de gevolgen groot kunnen zijn.

Als op sociale media iets nieuws verteld wordt, merk ik dat meteen in de spreekkamer. Er komen dan meer meisjes en vrouwen met vragen. Bijvoorbeeld over het gebruik van apps of thermometers om je vruchtbare periode bij te houden. Ik ben altijd blij als ze met deze vragen naar mij toe komen.

Een app kan je helpen de signalen van je lichaam te leren herkennen. Maar een app gebruiken als anticonceptiemethode? Dat raad ik sterk af! Het risico om zwanger te worden is maar liefst 20 procent.

Van collega-huisartsen in de grote steden hoor ik dat het aantal abortussen toeneemt. Vooral bij meiden in de studentenleeftijd. Misverstanden over verschillende soorten anticonceptie spelen daar misschien een rol in. Veel meiden onderschatten de impact van een abortus. Je kunt daar jaren later nog mentaal last van hebben. Je wilt en kunt dat voorkomen. Met goede, betrouwbare anticonceptie.

Bij het CBG beoordelen we de werkzaamheid en de veiligheid van medicijnen, ook anticonceptiemiddelen. Dat doen we al tientallen jaren. We weten dus heel veel over medicijnen, waaronder anticonceptiemiddelen.

Medicijnen zijn maatwerk, ook anticonceptie. Ieder lichaam is anders. Een eerste pil geef ik meestal voor drie maanden mee. Daarna kijken we of dat bevalt. Soms is dat niet zo. Dan kijken we verder.

Kortom, heb je twijfels of vragen? Ga niet blind af op wat ‘iemand’ op social media zegt, maar ga in gesprek met je huisarts.

Vergroot afbeelding 'Over medicijnen'  Column door huisarts en Collegelid doctor Janneke Belo

Over de column

Janneke Belo is sinds 2019 lid van het CBG. Zij is praktijkhoudend huisarts in Valkenburg (Zuid-Holland). Ze neemt dit keer de column ‘Over medicijnen’ over van voorzitter Ton de Boer. De column verschijnt ook op Gezondheid&Co, het gezondheidsplatform voor Noord-Nederland, van de Noordelijke Dagblad Combinatie (de NDC Mediagroep). De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als Nederlandse medicijnautoriteit.