Positief advies aangepast coronavaccin tegen omikronvariant XBB.1.5

Het coronavaccin Comirnaty (van BioNTech/Pfizer) is aangepast voor de omikronvariant XBB.1.5 van het coronavirus. Het geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP van het Europees medicijnagentschap EMA geeft een positief advies over dit aangepaste vaccin. Medicijnautoriteit CBG is vertegenwoordigd in dit comité. 

Deze versie van het Comirnaty-vaccin is aangepast om te werken tegen de XBB.1.5 omikronvariant van het coronavirus. Deze variant komt veel voor. Deze subvariant lijkt erg op de andere varianten die op het moment rondgaan. Daarom is de verwachting dat het vaccin helpt om een optimale bescherming tegen COVID-19 te houden. 

Het vaccin Comirnaty Omicron XBB.1.5 is bedoeld voor volwassenen en kinderen vanaf 6 maanden. Iedereen vanaf 5 jaar en ouder die een prik nodig heeft, kan dan één dosis krijgen, ongeacht of ze eerder een prik of de ziekte hebben gehad. Dat is in lijn met de eerdere aanbeveling van het EMA en het European Centre for Disease Prevention & Control (ECDC). Kinderen vanaf 6 maanden tot en met 4 jaar kunnen 1 of 3 dosissen krijgen. Dat ligt aan of ze COVID-19 hebben gehad of de basisprikken hebben gekregen.
 

Beschikbare gegevens 

Het beoordelingscomité heeft alle beschikbare gegevens over het Comirnaty vaccin en de eerdere aangepaste versies bestudeerd, inclusief gegevens over de veiligheid, werkzaamheid en effectiviteit. Ook heeft het comité naar nieuwe laboratoriumgegevens gekeken. Die laten een sterke afweerreactie zien van het aangepaste vaccin tegen de omikron subvariant XBB.1.5 en verwante varianten van het coronavirus. 

Sinds de allereerste goedkeuring van Comirnaty is er heel veel informatie verzameld over de veiligheid van het vaccin. Bekende bijwerkingen van het aangepaste vaccin zijn: hoofdpijn, diarree, gewrichts- en spierpijn, vermoeidheid, koude rillingen, koorts en pijn of zwelling op de plek van de prik. De meeste bijwerkingen zijn  mild en van korte duur. In zeldzame gevallen kunnen ernstigere bijwerkingen voorkomen.
 

Prof. em. dr. Ton de Boer, Collegevoorzitter: 

De oorspronkelijke coronavaccins blijven effectief tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en overlijden. Het aanpassen van vaccins tegen nieuwe (sub)varianten van het coronavirus, zorgt dat er een bredere bescherming blijft tegen het coronavirus.
 

Het EMA stuurt dit advies van het beoordelingscomité naar de Europese Commissie. Die neemt daarover vervolgens een besluit. Of en hoe het vaccin ingezet wordt, wordt op nationaal niveau bepaald. In Nederland is het ministerie van Volksgezondheid (VWS) verantwoordelijk voor de COVID-vaccinatiestrategie.