Twee PRRS vaccins voor varkens vormen samen nieuwe variant van het PRRS-virus

In Denemarken is vastgesteld dat twee Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome (PRRS) vaccins met verzwakte levende virussen zich samen hebben gevormd tot een variant die bij varkens bepaalde symptomen veroorzaakt zoals vruchtbaarheidsstoornissen bij zeugen, geboorte van zwakke of dode biggen en luchtwegaandoeningen bij jonge varkens.

Symptomen van PRRS-virus waargenomen bij varkenshouderijen met PRRS-vrije status

De nieuwe virusstam die uit twee PRRS-vaccins is ontstaan, heeft zich via sperma van een berenstation naar meerdere varkenshouderijen in (en mogelijk buiten) Denemarken verspreid. Voor zover bekend zijn er symptomen van de nieuwe PRRS-virusstam waargenomen op varkenshouderijen waar de varkens niet tegen het virus zijn gevaccineerd (zogenaamde boerderijen met een PRRS-vrije status).

Wat betekent dit voor de Nederlandse varkenshouderij?

In tegenstelling tot Denemarken, laten veel Nederlandse varkenshouderijen hun varkens wél vaccineren tegen dit virus. Zo bouwen de varkens antistoffen op en zijn zij hierdoor beter beschermd. De situatie in Nederland is dus niet te vergelijken met de situatie in Denemarken. Daarom lijkt er in Nederland weinig reden tot bezorgdheid. Daarnaast is het PRRS-virus niet schadelijk voor mensen. Het Committee for Veterinary Medicinal Products (CVMP) van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA geeft in een persbericht advies over het gebruik van deze PRRSV-vaccins. Lees hier het persbericht op de website van het EMA.

Meld gebrekkige werkzaamheid van PRRS-vaccins

Het blijft natuurlijk belangrijk om de PRRS-status van uw bedrijf in de gaten te houden. En uw dieren te monitoren. Heeft u een vermoeden dat het PRRS-vaccin niet goed werkt? Meld dit dan bij de betreffende handelsvergunninghouder of bij het Bureau Diergeneesmiddelen met dit formulier.