Collegedag 2022 – Medicijnen binnen bereik

In DeFabrique in Maarssen kwamen vorige week meer dan 400 deelnemers naar de CBG Collegedag 2022. Ze namen deel aan een gevarieerd programma met keynotesprekers en interactieve subsessies rond het thema ‘Medicijnen binnen bereik’. 

Het was voor het eerst sinds 2019 weer een CBG Collegedag op locatie. De editie van 2020 werd geannuleerd vanwege de coronapandemie en de editie van afgelopen jaar is om diezelfde reden online gehouden. 

Ruim 450 artsen, apothekers, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers, farmaceutische industrie, overheidsinstellingen én CBG’ers namen deel aan de dag. En dat op een inspirerende, nieuwe locatie: DeFabrique. Een voormalige lijnzaadoliefabriek in Maarssen met volop de ruimte om kennis te delen en te ontmoeten.

Dagvoorzitter Mark Wijsman nam het publiek mee in het thema van 2022: ‘Medicijnen binnen bereik’. En dat thema kwam aan bod in de breedste zin van het woord. Of het nu gaat om compassionate use programma’s, de gebruiksvriendelijkheid van medicijnverpakkingen, illegale geneesmiddelen of het verslavende aspect van bepaalde medicijnen. Vanuit medisch, farmaceutisch en regulatoir perspectief kwam de gezamenlijke taak van de hele geneesmiddelenketen op die verschillende vlakken in beeld.


Vorig jaar hebben we geen Collegedag
fysiek kunnen organiseren.

BEELDTEKST:

Dieuwke Baas
Projectleider CBG Collegedag

Toen hebben we
een online Collegedag gehouden,

dus het is echt ontzettend leuk
om na twee jaar weer bij elkaar te zijn.

En dit is de dag waarin we samenkomen
en hier ging het vandaag om...

BEELDTEKST:

Ton de Boer
Voorzitter CBG

dat geneesmiddelen
sneller bereikbaar zijn voor patiënten.

Het is heel erg fijn om iedereen weer
 in het echt te zien,

elkaar weer te spreken, en daar is 
ook heel erg veel de tijd voor vandaag.

We hebben een geweldig programma
voor jullie klaar staan.

Het thema van vandaag is:
Medicijnen binnen bereik.

Hoe kunnen wij nou de juiste patiënten
ook op de juiste wijze meenemen...

tijdens het hele onderzoek?

BEELDTEKST:
Paula Loekemeijer
Directeur CBG

Onderlinge contacten,
de onderlinge interactie van mensen,

dat is zo belangrijk
en dat is ook misschien wel hetgene...

wat ik de laatste jaren
zo verschrikkelijk heb gemist.

BEELDTEKST:
Marije Hulsinga
Manager Fondsenwerving & Communicatie Reuma Nederland

Het viel me echt op
dat er zoveel verschillende partners...

aanwezig zijn en dat die ook
een gelijkwaardig gesprek...

met elkaar voeren.

BEELDTEKST:
Henny van den Berg
Ervaringsdeskundige Oxycodon

Ik mocht hier een verhaal komen vertellen
over mijn ervaring met Oxycodon.

Het is niet geschikt
voor het gewone voorschrijven.

Het is veel te heftig, veel te gevaarlijk.

Het gaat niet om mijn verhaal.

Het gaat erom dat de bewustwording
zodanig opgeschroefd wordt...

dat er ook zinnige dingen gebeuren.

Tijdens onze sessie
hebben we handschoentjes laten aandoen...

en die laten je ervaren
hoe dat eigenlijk is,

om met een beperkte handfunctie
te friemelen en te frutselen.

Dat je echt kunt ervaren,
als ik dit niet kan doen, wat betekent dat dan?

Ik hoop dat deze dag
echt bijdraagt aan een stukje verbinding,

dat we elkaar goed weten te vinden.

En als mensen elkaar vinden,
dan wordt samenwerken...

gewoon zoveel makkelijker.

Met elkaar weer een stapje
voorwaarts maken...

in de juiste medicijnen
voor de juiste patiënt.

Dat is volgens mij cruciaal en het CBG
heeft dat vandaag echt laten zien.

BEELDTEKST:
CBG
College ter beoordeling van Geneesmiddelen

‘Jong doodgaan, maar zo laat mogelijk’

De aftrap van de dag werd gedaan door professor Koen Kas. Hij is oncoloog en als trendwatcher kijkt hij naar tendensen in de gezondheidszorg. De aankondiging als gezondheidsfuturoloog ontkrachtte hij direct. “Mensen die beweren de toekomst te voorspellen, moet je niet geloven”, opende hij zijn verhaal. “Ik wil jullie alleen maar meenemen in mijn droom, een droom over een wereld waarin we niet meer ziek worden. En waarin we dus ‘jong doodgaan, maar dan wel zo laat mogelijk’.” De keynote van Kas werd een ludieke reis door zijn gedachten, met een serieuze en interessante ondertoon. 

Het goede gebruik van gezondheidsdata kan leiden tot het voorkomen van (ernstige) ziekte. “Door zorg ‘delightful’ te maken en met de juiste apps, en hulpmiddelen te werken. Hoe mooi zou het zijn om digital twins te ontwikkelen, een digitale kopie van onszelf? Als zo’n kopie genoeg van mij weet kun je op mijn ziektes anticiperen. En dat is geen toekomstmuziek, de eerste studies hiermee lopen al.”

Patiënten betrekken 

De keynote van Koen Kas was de opmaat voor de dag, die vervolgde met een paneldiscussie waarvoor Collegevoorzitter Ton de Boer het gesprek opende. Hij gaf een overzicht van wat het CBG doet om de beschikbaarheid van medicijnen voor de patiënt te bevorderen. Een voorbeeld daarvan is het uitvoeren van parallelle procedures samen met het Zorginstituut Nederland (ZIN). “Met het verlenen van een handelsvergunning is een medicijn nog niet direct beschikbaar voor de patiënt. Dan is er namelijk nog bij ZIN een traject dat gaat over de vergoeding ervan. Door onze procedure en die van ZIN in elkaar te schuiven, versnellen we dat traject.” 

Verder sprak Ton over belang van het betrekken van de patiënt, onder andere bij het wetenschappelijk advies dat het CBG aan fabrikanten en academische groepen geeft. Dat thema was ook de rode draad in de paneldiscussie met vertegenwoordigers van diverse partijen uit de geneesmiddelenketen: Joop van Gerven (CCMO), Cor Oosterwijk (VSOP), Marjo Tieleman (ZonMw), Marijke de Vries (ZIN) en Dineke Amsing (VIG). Allemaal kwamen ze met voorbeelden waarbij de inzet van patiënten belangrijk is geweest. 

Oncode-PACT

De keynote van prof. dr. Miriam Koopman, internist-oncoloog bij het UMC Utrecht en hoogleraar Medische Oncologie aan de Universiteit Utrecht, startte ook vanuit de blik van een patiënt. Ze begon haar keynote namelijk niet zelf, maar liet een korte video zien over patiënt Loes en haar deelname aan een klinische studie naar een immuuntherapie bij uitgezaaide darmkanker. 

Koopman is betrokken bij Oncode-PACT: “Oncode-PACT richt zich op nieuwe medicijnen tegen kanker binnen vier ‘workstreams’: moleculen, antilichamen, vaccins en gentherapie”, legde Koopman uit in haar verhaal. “We zetten in op drie technieken. Het inzetten van organoïden, kunstmatige intelligentie en het gebruik van data uit patiëntencohorten.”

Het verhaal van Loes is een van de succesverhalen uit die laatste categorie. “Loes deed mee aan een single arm trial met een immuuntherapie gericht op uitgezaaide darmkanker bij patiënten met een specifieke genetische afwijking. De data op overleving waren indrukwekkend. De vergelijkingsdata konden we uit het patiëntencohort halen. Dat heeft uiteindelijk geleid tot vervroegde toelating van deze behandeling.”
 

Data staan centraal

“Samenwerking én het verzamelen van patiëntgegevens kan leiden tot betere behandelingen voor individuele kankerpatiënten. En data staan centraal: door te investeren in gezondheidsdata die we al beschikbaar hebben, kunnen we veel geld en tijd besparen en krijgen we sneller inzicht in behandelingen op maat. En die data hebben een grote preventieve waarde”, vindt Koopman. “En waar we uiteindelijk naartoe willen is dat kankerpatiënten in de toekomst niet aan, maar mét kanker overlijden”, zo besloot Koopman haar keynote met het motto van haar patiënt Loes.  

Deelsessies

Met het indrukwekkende verhaal besloot Koopman het plenaire gedeelte van de dag. In een aantal deelsessies kwamen diverse andere aspecten van het thema ‘Medicijnen binnen bereik’ aan de orde. Denk aan compassionate use programma’s, gebruiksvriendelijkheid van medicijnen en verpakkingen of man-/vrouwverschillen in klinisch onderzoek. Ook de risico’s van online verkoop van (illegale) medicijnen én  het risico op opioïdenverslaving stonden op het programma, allemaal in goedbezochte deelsessies. 

Netwerken en ontmoeten

Een vanouds belangrijk programmaonderdeel van de Collegedag is de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en te netwerken. Nu de Collegedag weer een fysieke vorm had, was dat weer volop mogelijk. “Onderlinge contacten, de onderlinge interactie van mensen, dat is zó belangrijk en dat is ook misschien wel hetgeen wat we de laatste jaren zo verschrikkelijk hebben gemist”, aldus directeur Paula Loekemeijer van het aCBG. “Als mensen elkaar weten te vinden, dan wordt samenwerken gewoon zoveel gemakkelijker.”