Jeroen Pauw presenteert samen met Ajouad El-Miloudi Het Grootste Coronaspreekuur

Speciale interactieve talkshow over medicijnen en vaccins

Vanavond vindt ‘Het Grootste Coronaspreekuur – medicijnen & vaccins’ plaats, een online talkshow waarin dé experts op het gebied van coronamedicijnen en -vaccins vragen van de kijker beantwoorden. Presentatie is in handen van Jeroen Pauw en Ajouad El-Miloudi. Te gast zijn o.a. Hugo de Jonge (VWS), Diederik Gommers (NIVC), Jaap van Dissel (RIVM), Ton de Boer (CBG), Leonoor Wijmans (CBG), Agnes Kant (Lareb) Jaron Harambam (KU Leuven), Miriam Sturkenboom (UMC Utrecht) en Enny Das (Radboud Universiteit).

Vergroot afbeelding

Open voor een gesprek

Nu een vaccin dichterbij komt, nemen de vragen over de veiligheid en werking toe. Dit ondervond Ajouad El-Miloudi al, die voor Het Grootste Coronaspreekuur de straat op ging en de stemming peilde: “Op straat, met een microfoon in je hand, hoor je pas écht hoe mensen erover denken. Dat was wel een eyeopener. Het viel me op dat mensen sceptisch zijn. Scepsis, die af en toe zelfs doorslaat in wantrouwen, bijvoorbeeld als het om vaccins gaat. Maar als je dan in gesprek gaat, tegenvragen stelt, zie je dat mensen nieuwsgieriger worden, beetje bij beetje ontdooien. Ze staan open voor een gesprek.”

Kritische vragen

Jeroen Pauw denkt dat het een belangrijke avond wordt. “Coronamedicijnen, vaccins: jong en oud heeft er mee te maken. Want jongeren maken zich misschien niet druk om de ziekte, maar wel om de regels en de beperkingen en wanneer die er weer af kunnen. Het is goed om al dat soort scherpe, kritische vragen boven tafel te krijgen.”

Vertrouwen in veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit

Het programma is een initiatief van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen: de organisatie in Nederland die o.a. coronamedicijnen en – vaccins beoordeelt en bewaakt. Het CBG hoopt met deze interactieve talkshow structuur en duidelijkheid aan te brengen in de stroom van informatie over medicijnen en vaccins die op mensen afkomt, met als doel: vertrouwen in de veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit van medicijnen en vaccins. Ajouad: “Mensen willen weten waarom ze op een vaccin moeten vertrouwen en waarom ze dat kunnen. Ik zie mezelf ook als een soort vertaler: er zitten experts aan tafel, maar voor de gewone mensen op straat moeten we de onderwerpen en antwoorden volgbaar en begrijpelijk houden. Dat is een mooie taak voor mij en voor Jeroen.”

Praktische informatie

‘Het Grootste Coronaspreekuur – medicijnen & vaccins’ is te zien op donderdag 5 november vanaf 19.30 uur live op YouTube. Heeft u een vraag voor een van de experts die langskomen? Stuur deze in met #coronaspreekuur op Twitter, Facebook of LinkedIn, óf via de live chat tijdens de stream op YouTube. De meest gestelde bespreken we live met de experts. Daarnaast zit er een team klaar om ook alle overige vragen zo goed mogelijk te behandelen via de sociale media kanalen.