Column 'Over medicijnen': Samen beslissen, met de juiste informatie

Het was een bijzondere dag voor mij, twee weken geleden. In de Domkerk in Utrecht mocht ik mijn afscheidsrede als hoogleraar houden. Ik vertelde over het onderzoek wat ik de afgelopen dertig jaar heb gedaan. Én over het belang van goede informatie over medicijnen. Voor artsen én medicijngebruikers. 

Waarom ik ben gestopt als hoogleraar? Dat is eenvoudig: ik ben met 'emeritaat'. Pensioen dus. Dat betekent niet dat ik met andere dingen stop. Ik blijf gewoon actief als voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Dat staat volledig los van de universiteit. 

Als medicijnautoriteit kijken we hoe een medicijn is ontwikkeld en onderzocht. En hoe het gemaakt wordt. Op de goede manier medicijnen voorschrijven én gebruiken, is ook heel belangrijk. 

Vroeger vertelde de arts wat een patiënt moest doen of moest gebruiken. En daar hielden we ons aan. In deze tijd gaat dat veel meer in overleg, zodat arts en patiënt samen kunnen beslissen. En dat is goed. Dan is het wel heel belangrijk dat arts én patiënt goede informatie hebben. Over de gunstige én ongunstige effecten van medicijnen. 

De bijsluiter bij een medicijn is de bron van die informatie. Hoe gebruik je het medicijn, hoeveel en hoe vaak? En wanneer mag je het juist niet gebruiken? Ook de eventuele bijwerkingen staan erin. Over de gunstige effecten lees je dan weer minder in de bijsluiter. Als patiënt lezen we waar een medicijn voor dient. In de productinformatie voor de arts staat meer (wetenschappelijke) uitleg. Hoe de werking is onderzocht en hoe groot het effect is, bijvoorbeeld. De informatie op basis waarvan we zeggen: de voordelen zijn groter dan de risico’s. En waarom het medicijn is toegelaten.

Het is eigenlijk jammer dat dat ooit zo is besloten om die informatie niet in de bijsluiter voor de patiënt te zetten. Want dat zou helpen bij het samen beslissen. Hopelijk kunnen alle partijen die betrokken zijn bij de bijsluiter daar in de toekomst iets aan doen. Persoonlijk zou ik dat een heel goede zaak vinden. 

Tot die tijd zetten we ons bij het CBG in ieder geval al in voor beter te begrijpen tekst in de bijsluiters. Want die kunnen nog beter. Dat doen we bijvoorbeeld met onze patiëntvriendelijke termenlijst. Het gebruik van pictogrammen op het medicijndoosje is ook een manier om informatie duidelijker te maken. En natuurlijk is er Vaccin in het Kort, waarin op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van vaccins staan, als aanvulling op de officiële bijsluiters. 

Daarvoor blijf ik me dus nog even hard maken, als Collegevoorzitter. Ook nu ik ‘emeritus’ ben! 
 

Vergroot afbeelding 'Over medicijnen'  Maandelijkse column emeritus professor doctor Ton de Boer, voorzitter CBG

Over de column

Voorzitter em. prof. dr. Ton de Boer schrijft elke maand een column ‘Over medicijnen’, over gezondheid en welzijn. De column verschijnt ook op Gezondheid&Co, het gezondheidsplatform voor Noord-Nederland, van de Noordelijke Dagblad Combinatie (de NDC Mediagroep). De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als Nederlandse medicijnautoriteit.