CBG Wetenschapsdag 2022 in het teken van Academische Geneesmiddelenontwikkeling

Hoe zorgen we er gezamenlijk voor dat nieuwe medicijnen die in de Academie ontwikkeld worden met zo min mogelijk belemmeringen beschikbaar komen voor de patiënt? Op 17 februari 2022 staat de jaarlijkse CBG Wetenschapsdag in het teken van Academische Geneesmiddelenontwikkeling. Onder leiding van CBG-voorzitter Ton de Boer bespreken we de huidige situatie op het gebied van academische geneesmiddelenontwikkeling, en hoe maximale impact van dit onderzoek bereikt kan worden.

Versterken van Academische Geneesmiddelenontwikkeling

We trappen het Engelstalige programma om 13:00 uur af met dr. Viktoriia Starokozhko (CBG) en dr. Marjon Pasmooij (CBG). Zij vertellen over het Strengthening Training for Academia in Regulatory Science (STARS)-project en de huidige mogelijkheden voor advies van medicijnautoriteiten.

"Samenwerking tussen academische instituten en regulatoire instanties is noodzakelijk om regulatoire hindernissen rond academisch onderzoek te beperken. Het zorgt ook voor een betere vertaling van academisch onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen of regulatoire tools" geeft Viktoriia Starokozhko aan

"Er zijn verschillende mogelijkheden om advies te vragen over het geneesmiddelenontwikkelingsproces bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en het Europees Medicijn Agentschap. Maak gebruik van deze ondersteuningsmogelijkheden. Ze zijn er om je te helpen, dus laat je daarbij niet afschrikken door de andere taal die regulators en onderzoekers soms lijken te spreken!" reageert Marjon Pasmooij

Vervolgens zullen prof. Teun van Gelder (LUMC) en prof. Carla Hollak (Amsterdam UMC) ons meenemen in de activiteiten die de afgelopen jaren zijn opgezet vanuit de universiteiten op het gebied van academische geneesmiddelenontwikkeling.

"Academische instituten kunnen een grotere rol spelen in de ontwikkeling van medicijnen. Niet alleen in het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe stoffen, maar ook in het proces om ze naar de patiënt te brengen" stelt Teun van Gelder

"Samenwerking tussen universiteiten, het bedrijfsleven én overheidsinstituten kan heel waardevol zijn en bijdragen aan een betere beschikbaarheid én snellere ontwikkeling van nieuwe medicijnen" reageert Carla Hollak

Zij refereert daarmee aan een recente inventarisatie van de KNAW van veelbelovende ontwikkelingen in wetenschap en technologie die bijdragen aan efficiëntere geneesmiddelontwikkeling.

Na het plenaire gedeelte is er een break-out sessie, waarbij deelnemers vooraf opgenomen presentaties van promovendi kunnen bekijken en live met hen kunnen chatten. De onderwerpen variëren van onderzoek naar alternatieve methoden voor dierproeven, generieke medicijnen, risicocommunicatie, medicijntekorten, en gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap.

Tijdens het laatste gedeelte van het programma gaan we luisteren naar vier korte keynotes van ambassadeur Life Sciences & Health Clémence Ross-van Dorp (Ministerie van Economische Zaken), dr. Saco de Visser (FAST), prof. Jaap Verweij (Erasmus UMC) en prof. Bert Leufkens (Universiteit Utrecht). In een interactieve paneldiscussie onder leiding van prof. Ton de Boer (CBG) bespreken we met hen hoe de initiatieven uit deze keynotes samen kunnen komen.

Meld je nu aan!

Het belooft een inspirerende bijeenkomst te worden die je niet wilt missen! Meld je daarom vóór donderdag 17 februari, 12:00 uur aan voor de Wetenschapsdag! Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.