Column 'Over medicijnen': Coronavaccins en -medicijnen: een nieuwe fase?

2022. We zijn een nieuw jaar begonnen. Het lijkt in sommige opzichten ook een nieuwe fase in de strijd tegen het coronavirus. Met een nieuwe ‘coronaminister’ Ernst Kuipers bijvoorbeeld, die vorige week versoepelingen aankondigde.

Vergroot afbeelding Column Ton de Boer

Ik zie het ook in ons werk als Nederlandse medicijnautoriteit. Vorig jaar stond voor ons voor een groot deel in het teken van de verschillende coronavaccins. Een jaar geleden keurden we in Europa het eerste coronavaccin van Pfizer voorwaardelijk goed. Al snel volgden Moderna, AstraZeneca en Janssen. Eind 2021 volgde ook Novavax en goedkeuring van enkele coronavaccins voor jongeren en kinderen.

Naast de vaccins waren ook medicijnen al in beeld voor de behandeling van corona-infecties. We zijn in Europa verschillende beoordelingen gestart. Een paar medicijnen zijn al goedgekeurd. Het zijn medicijnen voor patiënten die extra zuurstof nodig hebben en in het ziekenhuis liggen. Deze medicijnen krijgen zij via een infuus. Ze verlagen het risico op overlijden en helpen deze mensen sneller te herstellen.

Zou het jaar 2022 nog meer in het teken van medicijnen komen? Afgelopen week was er in ieder geval een eerste wapenfeit. Er is een nieuw medicijn bijgekomen dat voorwaardelijk is toegelaten: het antivirale medicijn Paxlovid. En voor het eerst is er een medicijn dat coronapatiënten thuis zelf kunnen innemen. Artsen kunnen het straks voorschrijven aan mensen die risico lopen ernstig ziek te worden door het coronavirus.

Een eerste ‘coronapil’ dus. Of eigenlijk: een combinatie van pillen. Want Paxlovid bestaat uit tabletten met twee verschillende werkzame stoffen. De ene stof zorgt dat het coronavirus zich niet kan vermenigvuldigen in het lichaam. De andere stof zorgt dat de eerste zijn werk langer blijft doen.

Dat klinkt goed. En dat is het ook. Het geeft artsen hopelijk een extra middel om een kleine, specifieke groep patiënten beter te kunnen behandelen. Mensen die in de risicogroep vallen, zoals patiënten met een hart- en vaatziekte of een longaandoening, en die een grote kans hebben dat ze in het ziekenhuis opgenomen moeten worden. Het verkleint voor hen de kans dat ze naar het ziekenhuis moeten met COVID-19, of eraan overlijden. Maar het voorkomt niet dat je ziek wordt.

Paxlovid is een aanvulling op bestaande behandelingen en de vaccins. Minister Kuipers zei het ook al vorige week: vaccinatie blijft belangrijk. Ik hoop dat deze coronapillen een bijdrage leveren aan de behandeling van mensen uit de risicogroepen. En dat we zo ook écht naar een nieuwe fase gaan, waarin we corona zo klein mogelijk kunnen houden.

Over de column

Voorzitter prof. dr. Ton de Boer schrijft elke maand een column ‘Over medicijnen’, over gezondheid en welzijn. De column verschijnt ook op Gezondheid&Co, het gezondheidsplatform voor Noord-Nederland, van de Noordelijke Dagblad Combinatie (de NDC Mediagroep). De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als Nederlandse medicijnautoriteit.