Coronamedicijn Paxlovid

Medicijnen kunnen iemand die ziek is door het coronavirus beter maken, of de symptomen van de ziekte verminderen. Een aantal medicijnen zijn al goedgekeurd om tegen COVID-19 te gebruiken, waaronder Paxlovid. Dit medicijn is een aanvulling op de bestaande behandelingen en vaccinaties.

Bekijk het overzicht van goedgekeurde medicijnen
Beeld: ©ANP

Paxlovid

Paxlovid is een antiviraal medicijn. Het medicijn is voor de behandeling van volwassen patiënten met COVID-19 die geen extra zuurstof nodig hebben, maar wel risico lopen op ernstige ziekte door het coronavirus. Bij deze patiënten verkleinen de tabletten de kans op ziekenhuisopname en sterfte. Paxlovid helpt niet om besmetting met het coronavirus te voorkomen. 

Hoe werkt Paxlovid?

Één toediening Paxlovid bestaat uit 3 tabletten met daarin 2 verschillende stoffen: nirmatrelvir en ritonavir. De twee roze tabletten met nirmatrelvir blokkeren het eiwit dat het virus nodig heeft om zich te vermenigvuldigen. Deze tabletten slik je elke keer in combinatie met één witte tablet ritonavir. Ritonavir zorgt ervoor dat de stof nirmatrelvir minder snel wordt afgebroken in je lichaam. Zo kan de stof nirmatrelvir langer zijn werk blijven doen in het lichaam. 

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP
Één toediening Paxlovid bestaat uit 2 tabletten nirmatrelvir (roze) en 1 tablet ritonavir (wit)

Uit onderzoek onder ruim 2.000 COVID-19-patiënten blijkt dat behandeling met Paxlovid de kans op ziekenhuisopname en sterfte verkleint. Al deze patiënten hadden ten minste één onderliggende ziekte. Na de behandeling met Paxlovid werd 0,8% van de patiënten alsnog in het ziekenhuis opgenomen voor tenminste 24 uur, in vergelijking met 6,3% van de patiënten uit de groep die het nepmedicijn (placebo) kreeg. In de groep die Paxlovid kreeg waren er geen sterfgevallen. Er waren 12 sterfgevallen in de placebo groep. 

Virusvarianten
Paxlovid is onderzocht op het moment dat de delta-variant van het coronavirus rondging. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat het medicijn ook andere varianten van het coronavirus zoals de omikron-variant goed blokkeert. Of Paxlovid in de praktijk net zo goed werkt tegen de omikron-variant als tegen de delta-variant, moet verder uitgezocht worden. 

Hoe wordt Paxlovid gebruikt?

Behandeling met Paxlovid start zo snel mogelijk nadat vastgesteld is dat een patiënt COVID-19 heeft. Dat moet in ieder geval binnen 5 dagen na het begin van de symptomen. De patiënt neemt Paxlovid in via de mond. Het gaat om drie tabletten per twaalf uur, vijf dagen lang. Per keer zijn dat 2 tabletten met nirmatrelvir en 1 tablet ritonavir. Het is belangrijk om de hele kuur (30 tabletten) af te maken. 

Voor wie is Paxlovid bedoeld?

Het medicijn is geschikt voor volwassen patiënten met COVID-19, die risico lopen op ernstige ziekte door het coronavirus. Denk aan ouderen, diabetespatiënten, hartpatiënten, kankerpatiënten en mensen met obesitas of overgewicht.  

Welke bijwerkingen heeft Paxlovid?

De meest voorkomende bijwerkingen tijdens of na gebruik van Paxlovid zijn verandering van smaak, hoofdpijn, diarree en overgeven. In enkele gevallen krijgen patiënten ook last van spierpijn of een verhoogde bloeddruk. De bijwerkingen zijn over het algemeen mild. 

Ervaar je tijdens of na het gebruik van Paxlovid een (mogelijke) bijwerking? Meld dit dan bij Bijwerkingencentrum Lareb. Neem wanneer je klachten ernstig zijn altijd eerst contact op met je (behandelend) arts.

Standaard handelsvergunning

Paxlovid heeft sinds januari 2023 een standaard handelsvergunning. Het coronamedicijn Paxlovid kreeg bij de toelating in januari 2022 een handelsvergunning onder voorwaarden. De fabrikant heeft resultaten van lopende klinische onderzoeken ingediend en aanvullende informatie aangeleverd over de kwaliteit van het medicijn.