Column 'Over medicijnen': Coronavaccin voor kinderen – de balans is positief

Het nieuws zal u niet ontgaan zijn. Vorige week hebben we samen met de andere medicijnautoriteiten in Europa een positief advies gegeven over het gebruik van het coronavaccin van BioNTech/Pfizer bij kinderen van 5 tot 12 jaar. Wat betekent dat?

Een advies geven we niet zomaar. We hebben grondig gekeken naar de wetenschappelijke onderzoeken die de fabrikant heeft ingediend. Een groep kinderen is geprikt met dit vaccin óf met een zogeheten placebo. Dat is een prik waar niets werkends in zit. Door die twee groepen te vergelijken, zien we wat er gebeurt.

Wat bleek? De kinderen die het vaccin kregen, bouwen dezelfde afweer op als geprikte (jong)volwassenen. Ook zagen we in een tweede deel van het onderzoek bij ongeveer 2.000 kinderen minder zieken in de geprikte groep dan in de groep met de placebo.

De bijwerkingen van deze coronaprik zijn vergelijkbaar met de bijwerkingen bij prikken boven de 12 jaar. Pijn op de prikplek bijvoorbeeld, vermoeidheid of hoofdpijn. Meestal waren het milde bijwerkingen, die bij vaccinaties horen. En net zoals volwassenen na een coronavaccin kunnen krijgen. Die bijwerkingen gaan na een paar dagen weer over. 

De prik werkt dus net zo goed voor kinderen als voor volwassenen. Het is ook dezelfde prik, maar in een lagere dosis. Het afweersysteem van kinderen werkt hetzelfde, maar is sterker dan dat van volwassenen. In de studie geeft één derde van de dosis van volwassenen bij kinderen hetzelfde effect en minder bijwerkingen.

De meeste kinderen worden van het coronavirus niet heel ziek. Ze krijgen misschien alleen maar een snotneus. Toch worden sommige kinderen wel ernstig ziek. Ze belanden in het ziekenhuis. Vooral kinderen met een zwakker afweersysteem, bijvoorbeeld door diabetes, een hartziekte of kanker. Zij hebben meer kans om ziek te worden. De prik verkleint dit risico, net als bij volwassenen. De balans is daarom positief: de voordelen wegen op tegen de risico’s.

Of en welke kinderen straks een prik kunnen krijgen, is aan de Gezondheidsraad. Zij geven waarschijnlijk een advies aan de minister over de inzet van deze prik. Zij kijken hoe het vaccin ingezet kan worden. Wij kijken puur naar werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Omdat we zien dat het vaccin net zo werkt bij kinderen als bij (jong) volwassenen, kunnen we vertrouwen op de kennis die we al hebben, samen met de onderzoeken. En het oordeel is dan ook positief.

Over de column

Voorzitter prof. dr. Ton de Boer schrijft elke maand een column ‘Over medicijnen’, over gezondheid en welzijn. De column verschijnt in de Fit-bijlage van de Holland Media Combinatie (Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander en IJmuider Courant). De column verschijnt ook op Gezondheid&Co, het gezondheidsplatform voor Noord-Nederland, van de Noordelijke Dagblad Combinatie (de NDC Mediagroep). De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als Nederlandse medicijnautoriteit.