Geef patiënten met een tarwe-allergie geen dantroleennatrium

De samenstelling van de Dantrium (dantroleennatrium) capsule 25 mg is aangepast. De hulpstof maiszetmeel is vervangen door tarwezetmeel. Hierdoor kunnen patiënten met een tarwe-allergie het medicijn niet meer gebruiken. De nieuwe samenstelling geeft geen problemen voor coeliakie patiënten.  Medicijnautoriteit CBG adviseert om patiënten die starten met Dantrium capsules én patiënten die al Dantrium capsules gebruiken te controleren op overgevoeligheid voor tarwe. 

Dantrium is een medicijn voor patiënten met ernstige, chronische spasticiteit (spierstijfheid en verkramping) van de skeletspieren.  Deze spasticiteit komt bijvoorbeeld door een beroerte, ruggenmergletsel, cerebrale parese en multiple sclerose. De Dantrium capsules worden voorgeschreven aan volwassen en kinderen ouder dan 5 jaar die 25 kg of meer wegen. Dantrium is het enige via de mond toegediende medicijn met dantroleen dat in Nederland is geregistreerd.  

De aangepaste capsules zijn vanaf half november 2022 in Nederland beschikbaar. Op de verpakking van deze aangepaste versie staat aangegeven dat er tarwe in zit. 
 

Advies aan patiënten

  • Bent u niet allergisch voor tarwe? Dan kunt u de Dantrium capsules veilig blijven gebruiken.
  • Bent u wel allergisch voor tarwe? Overleg dan met uw arts of apotheker welke medicatie wel geschikt voor u is. 

Advies aan zorgverleners

  • Controleer op overgevoeligheid voor tarwe bij zowel patiënten die starten met Dantrium capsules als bij patiënten die al Dantrium capsules gebruiken.
  • Overweeg een alternatief middel voor patiënten met een tarwe-allergie zodra de oude Dantrium capsules zonder tarwe niet meer beschikbaar zijn. Mogelijke alternatieven zijn: orale baclofen, tizanidine of tolperison.

Brief met risico-informatie

De firma Norgine BV heeft over dit onderwerp een brief verstuurd, een zogenoemde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd naar openbare apothekers, ziekenhuisapothekers (ook in opleiding), alle neurologen (ook in opleiding) en kinderneurologen (ook in opleiding) met achtergrond kindergeneeskunde.