Diergeneesmiddel ProZinc aangewezen als essentieel product

Het Europees medicijnagentschap EMA en de Commissie Registratie Diergeneesmiddelen (CRD) hebben ProZinc aangewezen als essentieel diergeneesmiddel voor honden en katten die aan diabetes mellitus (suikerziekte) leiden. En die zijn ingesteld op dit product.

Zijn dieren eenmaal ingesteld op dit diergeneesmiddel? Dan is het niet wenselijk om over te stappen op een ander insulineproduct. Het opnieuw instellen op een ander insulineproduct heeft namelijk een ongewenst effect op de gezondheid en het welzijn van deze dieren. Daarnaast verklaart het EMA dat ProZinc uit de Verenigde Staten en Canada vergelijkbaar is en gebruikt kan worden als vervanging voor de Europese ProZinc.

Het gaat hier om een uitzonderlijke situatie. Als gevolg van de COVID-19 maatregelen en om onaanvaardbaar lijden bij deze dieren te voorkomen, wordt ProZinc uit de Verenigde Staten en Canada tijdelijk vrijgesteld van het verbod van artikel 2.19, eerste lid, van de Wet dieren. Dit betekent dat voor de behandeling van honden en katten met diabetes mellitus, het diergeneesmiddel in Nederland gebracht en vervoerd mag worden. Daarnaast mag het ook voorhanden en op voorraad zijn, en afgeleverd worden.