Vragen en antwoorden over het Rijksvaccinatieprogramma

Wat houdt het Rijksvaccinatieprogramma in?

In Nederland worden via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) ongeveer 2,5 miljoen vaccins per jaar gegeven. Wereldwijd worden er zelfs zo’n miljard vaccins gegeven aan gezonde baby’s, kinderen en volwassenen. Het zijn belangrijke medicijnen om de bevolking te beschermen tegen infectieziekten. Een aantal vaccins is opgenomen in het RVP voor kinderen. Door vaccinatie zijn kinderen extra beschermd. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bepaalt welke vaccins in het programma komen. Dit gebeurt op advies van de Gezondheidsraad samen met het Zorginstituut Nederland. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) coördineert de uitvoering van het RVP en informeert burgers hierover.

Welke vaccins zijn opgenomen in het RVP?

In het Rijksvaccinatieprogramma zijn de volgende vaccins opgenomen: DKTP (difterie, kinkhoest, tetanus, polio), Hib-ziekten (Haemophilus influenzae type b), hepatitis B, pneumokokken, BMR (bof, mazelen, rodehond), meningokokken typen A, C, W en Y, HPV (humaan papillomavirus) en rotavirus.

Naast de vaccins in dit programma, zijn er ook vaccins die beschermen tegen andere ziekten die in Nederland voorkomen zoals griep of gordelroos. Ook zijn er vaccins om bijvoorbeeld reizigers te beschermen tegen ziekten die veel voorkomen in andere landen, zoals hepatitis A, hepatitis B en gele koorts.