Column 'Over medicijnen': In de zon!

We hebben tot nu toe een nat en niet heel zonnig voorjaar achter de rug. Maar de zon laat  zich weer zien. Ik kijk er al naar uit.  

De meeste mensen weten inmiddels wel dat het belangrijk is om je te beschermen tegen teveel zon. Goed smeren met een goede beschermingsfactor dus. Waar niet iedereen aan denkt? Dat je ook met sommige medicijnen goed moet opletten als de zon schijnt. 

Wat ik daarmee bedoel? Er zijn medicijnen die zorgen dat je veel gevoeliger bent voor de zon. Je verbrandt bijvoorbeeld veel sneller. Of je krijgt last van jeuk, verkleuringen of andere huidproblemen. Bij sommige medicijnen kan dat al gebeuren als je maar heel even in de zon bent. 

Hoe dat komt? Een medicijn dat je inneemt als een tablet, komt uiteindelijk in je hele lichaam terecht. Op de plek waar het zijn werk moet doen, maar óók in je huid. Meestal maakt dat niets uit. Maar soms kunnen stoffen in het medicijn in je huid reageren als er zonlicht op valt. En dat kan voor de klachten zorgen.

Bij een bepaalde soort antibiotica komt deze gevoeligheid voor zonlicht veel voor. Een bekend voorbeeld daarvan is doxycycline. De huisarts kan het voorschrijven als je na een tekenbeet een rode ring op je huid hebt. Soms kan dit medicijn ervoor zorgen dat je sneller verbrandt. 

De arts en apotheker vertellen bij het voorschrijven of als je medicijnen ophaalt, dat je beter uit de zon kunt blijven. Tijdens en misschien ook nog een tijdje nadat je het gebruikt hebt. Want: ook als je al gestopt bent met een medicijn, kun je nog gevoeliger blijven voor zonlicht. Het medicijn kan nog in het bloed zitten. 

Antibiotica zijn misschien de bekendste, maar niet de enige medicijnen waar dit bij kan gebeuren. Een aantal voorbeelden zijn verder bepaalde plastabletten (zoals hydrochloorthiazide) of medicijnen tegen ernstige acne (adapaleen of isotretinoïne). 

Wil je opzoeken of jouw medicijn zorgt dat je gevoeliger bent voor de zon? Het staat vaak al op het etiket. En anders lees je het altijd in de bijsluiter. Daar staan waarschuwingen voor het gebruik én mogelijke bijwerkingen van medicijnen. Is de bijsluiter kwijt? Op onze Geneesmiddeleninformatiebank.nl kun je hem altijd terugvinden. 

Kortom: gebruik je medicijnen en ga je de zon in? Check even de bijsluiter of dat veilig kan. En zorg goed voor jezelf. Blijf zoveel mogelijk uit de zon, draag bedekkende, luchtige kleding én smeer je goed in. Maar dat geldt natuurlijk voor iedereen. 
 

Vergroot afbeelding Portret van Collegevoorzitter em. prof. dr. Ton de Boer

Over de column

Voorzitter em. prof. dr. Ton de Boer schrijft elke maand een column ‘Over medicijnen’ over gezondheid en welzijn. De column verschijnt ook op Gezondheid&Co, het gezondheidsplatform voor Noord-Nederland, van de Noordelijke Dagblad Combinatie (de NDC Mediagroep). De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als Nederlandse medicijnautoriteit.