Het CBG: Goede medicijnen goed gebruikt

In Nederland zijn er meer dan 22 duizend medicijnen op de markt. De meeste voor mensen, en ruim 2500 voor dieren.

Wie beoordeelt of die medicijnen goed werken en veilig zijn? Dit doet het CBG, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

In Nederland zijn er meer dan 22 duizend medicijnen op de markt. De meeste voor mensen, en ruim 2500 voor dieren. Jaarlijks komen er honderden nieuwe medicijnen bij.

Veel medicijnen krijg je op doktersrecept. Andere koop je zelf bij de apotheek, drogist, supermarkt of dierenwinkel.

Wie beoordeelt of die medicijnen goed werken en veilig zijn? Dit doet het CBG, oftewel het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Een onafhankelijke overheidsorganisatie ontstaan in 1963. Er werken zo'n 350 mensen, onder wie veel apothekers, wetenschappers, artsen en dierenartsen. Het CBG werkt samen met het Europese medicijnagentschap, het EMA, in een groot Europees netwerk.

Voordat een medicijn op de markt mag komen, levert de fabrikant wetenschappelijke gegevens aan bij het CBG over de werking, veiligheid en kwaliteit. Deze wordt grondig bestudeerd. Bij elk medicijn wordt een uitgebreide afweging gemaakt tussen de positieve effecten en de risico's. Werkt het medicijn waarvoor het bedoeld is? En zijn de bijwerkingen acceptabel? Bij een positieve balans wordt het medicijn goedgekeurd.

Een medicijn kan bijwerkingen geven. Deze lees je in de bijsluiter. Van alle medicijnen worden bijwerkingen bijgehouden. Als het nodig is, wordt de bijsluiter aangepast, bijvoorbeeld met nieuwe informatie over risico's. Of worden artsen, apothekers of dierenartsen gewaarschuwd. In het uiterste geval kan het medicijn van de markt worden gehaald.

Door samen te werken met patiƫnten, artsen, apothekers en wetenschappers, blijft het CBG in contact met de samenleving. Zo blijft er overzicht over medicijnen en het gebruik ervan in de praktijk. En levert het CBG een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van medicijngebruikers in Nederland.

Diergeneesmiddelen - van vlooienbandjes in de dierenwinkel tot een door de dierenarts voorgeschreven behandeling. Het Bureau Diergeneesmiddelen van het CBG beoordeelt deze op werkzaamheid, kwaliteit en veiligheid. Ook worden bijwerkingen in de gaten gehouden. Dit is belangrijk voor het dierenwelzijn, en ook voor onze voedselveiligheid.

De Commissie Registratie Diergeneesmiddelen adviseert de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de diergeneesmiddelen. De minister besluit vervolgens over de toelating.

Van een pijnstiller bij de drogist tot een door de medisch specialist voorgeschreven behandeling. Van het bekende paracetamol tot geheel nieuwe middelen. Iedereen die een medicijn gebruikt, moet daarop kunnen vertrouwen. Dit is waar het CBG elke dag aan werkt. In Nederland en in Europa.

Goede medicijnen, goed gebruikt.